Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:200590
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Baltu senvēstures pēdējā posmā pastāvēja aizvien vairāk apstākļu, lai drīzumā notiktu cilšu apvienošanās, valstu izveidošanās. Viduslaikos šis process tika pārtaukts Latvijas teritorijā, toties Lietuvas teritorijā tas turpinājās. 12./13. gs. mijā notika izteikta sabiedrības diferencēšanās, pastāvēja krusta kara draudi, bija vēlme nostiprināt savu kundzību apkārtējās teritoijās – visi šie apstākļi veicināja nepieciešamību apvienoties lietuviešu ciltīm.
Vispirms izveidojās zemju jeb novadu savienības, kuras 13. gs. kļuva par kunigaišu konfederāciju, 13. gs. 30. un 40. gados visā Lietuvā sāk valdīt Mindaugs.
Lietuvas valstī tika iekļautas visas lietuviešu zemes, kas atradās Nemunas upes baseinā, kā arī skalvji (prūšiem un kuršiem radniecīga baltu tauta), nadruvieši, daļa jātvingu, sēļu, etniski jauktās baltu un slāvu zemes Nemunas augštecē.
13. gs. 50. gados parādījās draudi Lietuvas valsts pastāvēšanai, jo starp Mindaugu un viņa radiniekiem, Volīnijas (Krievzemes kņazistes) kņazu, Livonijas politiskajiem spēkiem un vairākiem novadiem pastāvēja konflikti. Mindaugs to atrisināja, izraisot strīdus pretinieku nometnē, kā arī apsolot krīstīties un tādā veidā nostādot Livonijas ordeni savā pusē. Viņš kristījās 1251. gadā. 2 gadus pēc kristīšanās Mindaugs kronēts par Lietuvas karali. Tomēr, neskatoties uz kristietības pieņemšanu, Lietuva vairāk vai mazāk paliek pagāniska, toties pieauga Livonijas ietekme, kurai tika atdotas vairākas lietuviešu zemes. Sabiedrība reaģēja ļoti asi, un žemaiši savu neatkarību no Livonijas saglabāja, izcīnot uzvaru. Mindaugs 1260. gadā atsāka karu ar krustnešiem un atteicās no katoļu ticības. Sazvērnieki valdnieku nogalināja.
Šajā laikā Lietuvā valda krīze, dažādi draudi, notiek bieža lielkunigaišu maiņa (Tranaitis, Vaišelks u.c.) – šīs problēmas atrisina Traidenis, kurš no jauna apvienoja lietuviešu zemes. Ļoti nozīmīgi 14. gs. lielkunigaiši ir Vītenis, Ģedimins un Aļģirds, kuri nostiprināja valsti, atvairot biežos uzbrukumus. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties