Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:193954
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kas bija režisors, kad režisora nebija?
Iestudētāja loma izrādes tapšanas procesā tika uzskatīta par mazu, tātad šīs personas veicamās funkcijas bija pilnīgi citādas nekā mūsdienās. Profesijas, kas nodarbojas tikai ar iestudēšanu, teātrī nebija līdz pat 19.gs. Izrādes organizēja vai nu dramaturgi, vai aktieri, vai trupu vadītāji. Viens cilvēks varēja apvienot vairākas vai pat visas no minētajām specialitātēm. Tāds Cilvēks - Teātris 17.gs. bija Moljērs, kurš vienlaikus bija dramaturgs, aktieris, trupas direktors un izrāžu iestudētājs. Arī latviešu teātra tēvs Ādolfs Alunāns bija šās universāls teatrālis, kļūdams arī par pirmo teātra teorētiķi, avīžu rakstos skaidroja teātra terminoloģiju.
500 gadu p.m.ē., kad aizsākas Grieķijas mākslas klasiskais laikmets, teātirs ir valsts reliģisko svētku Dionīsiju sastāvdaļa. Arhontu kolēģijas priekšsēdētājs vienpersoniski izlemj, kuras lugas labākās un kuri trīs no pretendentiem pielaižami dramatiskajās sacensībās. (Arhonts – viena no deviņām uz gadu ievēlētām augstākām amatpersonām, kuras organizē visas valstij svarīgās dzīves sfēras.) Katram dramaturgam nozīmē horēgu – vienu no bagātajiem pilsoņiem. Tam par saviem līdzekļiem jānoalgo kori, jārūpējas par tā sagatavošanu izrādei, iegādāties korim kostīmus u.tml.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties