Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:191989
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Livonijas karš bija pirmais nozīmīgais karš Latvijas teritorijā. Livonijas konfederācijas sabrukuma cēloņus var iedalīt 1) politiskajos – centralizētu valstu nostiprināšanās kaimiņos, Vācu ordeņa sabrukums; 2) ekonomiskajos – muižu lauksaimnieciskās ražošanas un pilsētu tirdzniecības uzplaukums; 3) sociālajos – muižniecības kā kārtas nostiprināšanās un teokrātisko valdnieku laicīgās varas sairums; 4) ideoloģiskajos – reformācija.
Spēcīgu centralizētu kaimiņu valstu izveidošanās, kuras centās paplašināt savas ietekmes sfēras, Vācu ordeņa sabrukums un tā valdījumu pārveidošana par Prūsijas hercogisti kā Polijas vasaļvalsti 16.gs. izjauca ģeopolitisko spēku samēru reģionā. Livonijas bagātais un saimnieciski izdevīgais reģions kļuva par apkārtējo valstu ģeopolitisko interešu mērķi. Livonijas valstiņu militārais vājums deva tām cerības iegūt vieglu laupījumu. Livonijas valstiņas vairs nevarēja pastāvēt līdzšinējā formā, līdz ar to tās sāka meklēt protektorus (aizbildņus), kas spētu atbalstīt to suverenitāti, jo pāvests un Vācijas ķeizars sen vairs nebija starptautiskās politikas noteicēji. Livonijas valstis arī šajā ziņā nebija vienotas un centās izmantot savās politiskajās intrigās vairāku apkārtējo valstu intereses. Tikai lielo valstu savstarpējā konkurence deva iespēju Livonijas valstu sabrukumu nedaudz aizkavēt. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties