Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:190855
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nafta ir tumšs, biezs, eļļains šķidrums, kas atrodas dziļos Zemes garozas slāņos, arī zem jūras gultnes. Lai iegūtu naftu, ko sauc par jēlnaftu, izdara urbumus. Jēlnafta satur dažādus ķīmiskos elementus. No naftas iegūst degvielu automobiļiem, dīzeļvilcieniem, kuģiem un lidmašīnām. Arī spēkstacijas darbojas ar naftas produktiem un ražo lielu daļu pasaules elektriskās enerģijas. Naftu izmanto arī katlumāju apkurei. Naftai ir liela nozīme plastmasu, tekstiliju un citu derīgo izstrādājumu ražošanā.
Tomēr nafta spēj nodarīt lielu piesārņojumu, neskatoties uz tās daudzajiem pielietojumiem. Vislielāko pasaules mēroga piesārņojumu mūsdienās tieši dod nafta un naftas produkti. Naftas blakusgāzes sadedzināšana naftas ieguves vietās piesārņo atmosfēru: gan pārsūknējot naftu tankeros, gan ar tankeru balasta ūdeņiem tūkstošiem tonnu naftas ik gadu nonāk Pasaules okeānā. Aprēķināts, ka Pasaules okeānā ik gadu nonāk 25-30 miljoniem tonnu naftas produktu. Šis piesārņojums rada briesmas apkārtējai videi un nogalina miljoniem zivju un jūras putnu.
Vispiesārņotākā jūra pasaulē ir Ziemeļjūra. Tajā nonāk gan naftas izplūdes produkti, kā arī tā ir kļuvusi par atkritumu izgāztuvi (netīri rūpnieciskie un sadzīves notekūdeņi). 2007.gadā Daugavu piemeklēja katastrofa – no Baltkrievijas rūpniecības izplūda naftas produkti, kuri caur Baltkrievijas upi nonāca Daugavas ūdeņos. Tomēr šis piesārņojums nenonāca līdz Baltijas jūrai, jo tika veiksmīgi realizēti tā likvidēšanas pasākumi.
Pasaules piesārņojumu ir iespējams samazināt, attīrot notekūdeņus un lietojot materiālus, kuri zemē bioloģiski sadalās un izzūd. Attiecībā pret naftas piesārņojuma samazināšanu – to var samazināt veicot papildus drošības pasākumus to izgādāšanai no Zemes dzīlēm; izmantot citus resursus, kas mazāk būtu kaitīgi; nepieļaut rūpniecību izejvielu ieplūdi ūdeņos.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136549
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties