Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:188881
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ka Latvijā nodarbojas ar ekonomikas politikas veidošanu?
Valdības ekonomiskās politikas mērķis ir nodrošināt ilgspējīgu un sabalansētu ekonomisko un sociālo attīstību. Šī mērķa sasniegšanai Latvijā tiek uzturēta stabila makroekonomiskā vide un īstenotas uz izaugsmi un dziļāku integrāciju ES orientētas strukturālās reformas.
Valdība īsteno liberālu ārējās tirdzniecības un investīciju politiku. Ar likumu tiek garantēta ārvalstu investīciju aizsardzība, ārzemnieki var brīvi repatriēt peļņu un kapitālu, ārvalstu un vietējiem uzņēmējiem tiek nodrošināti vienādi uzņēmējdarbības nosacījumi. Turpmākā liberalizācija ir saistīta ar Latvijas ekonomiskajām interesēm – integrāciju ES un saistību izpildi PTO.
Principā, mūsu valsts ekonomisko politiku veido pati valsts valdība. Respektīvi, Latvijas Banka darbojas kā valdības Labā roka. Pat neskatoties uz to, ka Eiropas Savienība pieprasa Latvijas Bankas pilnīgu neatkarību no valsts puses, manuprāt, ir pilnīgi skaidrs, ka valdība tomēr lielā mērā kontrolē Latvijas Banka darbību. Šī kontrole ir pilnīgi vitālā, jo Latvijas Banka neveiksmīgas politikas dēļ valsts ekonomiskās situācija var ļoti stipri pasliktināties un valsts kā tāda var pat bankrotēt (ļoti labs piemērs maniem vārdiem ir ne tik sena Argentīnas bankrotēšana).

Kādu lomu Latvijas ekonomikā pilda Latvijas Banka?
Latvijas Bankai, kā es jau minēju Latvijas ekonomikas sfērā ir primārā loma. Proti, Latvijas Banka nodarbojas ar tādām lietām, kādas Latvijai ir svarīgākās. Viena no tām ir eiro ieviešana.
Latvijas Bankas izstrādātā stratēģija paredz esošo lata piesaisti SDR valūtu grozam mainīt uz piesaisti eiro no 2005. gada 1. janvāra un vienlaikus iestāties Eiropas valūtas kursa mehānismā
(VKM 2), piedalīties tajā vismaz divus gadus, pildot Māstrihtas kritērijus. Šajā laikā Latvijas Bankai ir jāpanāk pilnīga saskaņa ar Eiropas Centrālo banku, pielāgojot izmantojamos monetārās politikas instrumentus. Latvijas Banka un valdība 2007. gada 1. janvāri ir noteikusi par mērķa datumu, līdz kuram ir jānodrošina eiro ieviešanai nepieciešamo kritēriju izpilde.
Kāda ir Latvijas ārējās tirdzniecības politika
Ārējās tirdzniecības nacionālās programmas mērķis ir aktīvi veicināt starptautisko konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, kā arī nostiprināšanos esošajos. Ārējās tirdzniecības nacionālās programmas īstenošana ir uzsākta 2000. gadā, un tā ietver pasākumus Latvijas eksporta mērķtiecīgai veicināšanai.
Ārējās tirdzniecības nacionālās programmas ietvaros 2003. gadā ir sniegts atbalsts uzņēmumiem kopumā 42 starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās.
Nozīmīgs pasākums Ārējās tirdzniecības nacionālās programmas īstenošanā ir Ministru kabinetā 2002. gada 23. aprīlī apstiprinātās Ārējo ekonomisko pārstāvniecību attīstības koncepcijas rīcības plāna īstenošana. Saskaņā ar to 2003. gadā ir veikta Latvijas Attīstības aģentūras kapacitātes paaugstināšana, noslēgta Trīspusējā vienošanās starp Ekonomikas ministriju, Ārlietu ministriju un Latvijas Attīstības aģentūru un Trīspusējā vienošanās starp Ekonomikas ministriju, Ārlietu ministriju un Latvijas Komercbanku Asociāciju par sadarbību, pārstāvot Latvijas ekonomiskās intereses ārvalstīs. Ir sagatavots apmācības programmas projekts Latvijas Attīstības aģentūras pārstāvniecību darbiniekiem un Ārlietu ministrijas diplomātiem, kas strādā ar ekonomiskajiem jautājumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1117177
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties