Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:186490
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.10.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tad, kad šajā teritorijā ienāca Sarkanā armija, koncentrācijas nometnes noliktavās tika atrastas septiņas tonnas matu. Savulaik tos par 50 feniņiem kilogramā pārdeva kādai Bavārijas kompānijai, kas no tiem ražoja izturīgu audumu. Četros korpusos atradās viltus slimnīca, kurā slimos "ārstēja" nogalinot. Paši cietumnieki to saukuši par krematorija priekšpagalmu, jo tā bija tikai pieturvieta pirms nosūtīšanas uz "speciālo aprūpi" jeb gāzes kamerām. Krematorija lielajās krāsnīs 24 stundu laikā varēja sadedzināt 350 līķu. Šeit atradās gala stacija jeb tā saucamā rampa, uz kuras notika jaunpienākušo - iznīcināšanai nolemto cilvēku - šķirošana. Sievietes un bērnus te nodalīja no vīriešiem, slimos un invalīdus no darba spējīgiem. Visi pārējie - un tie bija aptuveni 70-75% jaunatvesto - uzreiz tika nogādāti kādā no četrām par dušas telpām nomaskētām Birkenavas gāzes kamerām.

Vielička
Jau 3000 gadus p.m.ē. te ieguva sāli no sāls atradnēm. XI gadsimta dokumentos parādās ziņas par Magnum Sal (Lielā sāls). No šejienes arī radies vietas nosaukums. Visvecākā šahta ir “Goriševski”, kas izveidota 1280. gadā. 1290. gadā Vieličkai tika piešķirtas pilsētas tiesības. Septiņu gadsimtu ilgās ekspluatācijas laikā tika iegūti ap 7,5 miljoni m³ sāls. Pazemē tika izveidoti 2040 kambaru deviņos līmeņos no 57 līdz 327 m dziļumam. Kambari savā starpā ir savienoti ar šahtām, kuru kopējais garums ir 350 km. Raktuves pazemē sniedzas 5 km garumā un 1 km platumā.
Pazemes trase ir 2 km gara un atrodas 64 līdz 125 m dziļumā zem zemes un ved caur 22 kambariem. Kopernika kambarī atrodas 4,5 m augstā no sāls veidotā astronoma figūra. Ir pazemes ezeri, kuros ir sāļš ūdens. Atsevišķa apskates trase ir pazemes Krakovas Sālsraktuvju muzejs, kurš izveidojies 1951. gadā. Muzejs sevī apvieno 13 kambarus, kuri atrodas trešajā līmenī 135 m zem zemes.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1334413
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties