Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182099
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Procesors    3
  Procesoru vēsture    4
  Procesora veiktspēja    8
  Taksts frekvence    8
  Vārda garums    8
  16, 32 un 64 bitu kodu lietošana    8
  Iekšējā kešatmiņa    9
  MMX iespējas    9
  Triju procesoru firmu galvenie modeļi    10
  Izmantotā litertūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Datora galvenā sastāvdaļa, kas veic informācijas apstrādi, ir procesors. Procesorus ir pieņemts saukt par mikroprocesoriem. Mikro nozīmē mazs, un tas ir attiecināms uz procesoru uzbūvi. Maziem datoriem parasti ir tikai viens procesors, taču jaudīgākiem datoriem to var būt vairāki. Pocesors sastāv no vadības ierīces un loģiski aritmētiskās ierīces. Procesors izpilda programmas, kas atrodas operatīvajā atmiņā, un kontrolē visas pārējās ierīces, kas atrodas datorā. To var ieprogrammēt, lai tas izpildītu ļoti sarežģītus algoritmus un pārstrādātu ļoti daudz informācijas. Izpildot šos algoritmus, procesors veic milzīgu skaitu vienkāršu soļu. Šos soļus sauc par taktīm, un to skaitu, ko procesors spēj izpildīt vienā sekundē, sauc par procesora takts frekvenci. Procesora takts frekvence tiek mērīta hercos (Hz). Protams, procesora takts frekvence nav tā ātrdarbības galīgais rādītājs. Vēl ir jāņem vērā, kādu skaitu komandu procesors spēj izpildīt vienā taktī. Citi procesori prot izpildīt tikai vienu komandu taktī, bet citi prot izpildīt līdz pat četrām komandām taktī. Tādēļ tika izdomāta mērvienība ar kuru var mērīt procesora ātrdarbību. Šī mērvienība ir MIPS (Million Operations Per Second - miljons operāciju sekundē). Protams, šis rādītājs īsti neatspoguļo procesora īsto ātrdarbību strādājot ar lietojumprogrammām, jo netiek ņemta vērā procesora komandu sarežģītība, t.i., daži procesori prot izpildīt ļoti vienkāršas komandas, bet dara to ļoti ātri, savukārt citi procesori prot izpildīt ļoti sarežģītas komandas, bet dara to lēnāk. Tādēļ, lai noteiktu īsto procesora ātrumu, tiek pārbaudīts procesora ātrums strādājot ar dažādām lietojumprogrammām, un ātruma mērvienība tādā gadījumā ir cita. Procesora tips tradicionāli nosaka datoru klasi, kaut arī ne visi datora rakstrulielumi ir atkarīgi no procesora. Procesora tips nosaka pārējo platformas elementu tipu.
Procesora reģistri ir iekšējās atmiņas šūnas, griešanās pie kurām ir daudz ātrāka nekā pie operatīvās atmiņas. Katram procesora tipam tie ir dažādi. Piemēram, procesoram i80286 ir 14 reģistri pa 16 bitiem katrā , bet procesoram i80386 to jau ir daudz vairāk, pie tam, katrs no tiem satur pa 32 bitiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties