Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:181144
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Konstitūcijas jēdziens    4
  Konstitūcijas funkcijas    4
  Konstitūcijas vieta normatīvo aktu hierarhijā    5
  Latvijas Republikas Satversmes attīstība pirmajos 10 gados    6
  Cilvēktiesības - svarīgākais Satversmes papildinājums    8
  Svarīgākie Satversmes noteikumi    9
  Latvijas Republikas Satversmes un Lietuvas Republikas Konstitūcijas salīdzinājums    10
  Secinājumi    15
  Izmantotās literatūras saraksts    16
Darba fragmentsAizvērt

Kad 1991.gada augustā Latvija atguva neatkarību, tā pasludināja, ka augstāka par visiem likumiem, kas spēkā šajā valstī, atkal ir vecā konstitūcija - 1922.gada Satversme. Satversmes spēks visā pilnībā tika atjaunots 1993.gadā. 1998.gada 15.oktobrī 6.Saeima papildināja Satversmi ar jauno nodaļu ”Cilvēka pamattiesības”.
Mana iepriekšējā saskare ar mūsu valsts Satversmi ir bijusi niecīga. Jā es to esmu turējusi savās rokās, lasījusi, centusies tajā iedziļināties, bet tas arī viss. Šo argumentu var uzskatīt par galveno, kas noteica tieši šīs tēmas izvēli.
Nemot vērā to, ka Konstitūcija ir valsts pamatlikums, kas iedibina svarīgākos sabiedris­kās kārtības un valdīšanas principus, cilvēka un pilsoņa tiesiskā statusa pamatus, varas avotu, valsts uzbūvi un valdīšanas formu, ka tai piemīt augstākais juridiskais spēks, un tā ir visas likumdo­šanas bāze, ir skaidrs kāpēc es izvēlējos rakstīt tieši par konstitūciju.
Pēc manām domām, ir nepieļaujami, ka cilvēkam, kurš grasās iegūt juridisko izglītību ir tikai aptuvens priekšstats par konstitūciju, tās nozīmi.
Šī referāta mērķis ir gūt ieskatu Konstitūcijas jēdzienā kā tādā, tās funkcijās un izzināt tās vietu normatīvo aktu hierarhijā.
Padziļināti gūt ieskatu Latvijas konstitūcijā, salīdzināt to ar Lietuvas konstitūciju.

Termins "konstitūcija" cēlies no latīņu valodas vārda constitutio un nozīme lēmums, noteikums. Vārds constitutio bija sastopams un Senās Grieķijas un Romas juristu un filozofu darbos.
Konstitūcijas kā valsts pamatlikuma izcelšanas ir saistīta ar buržuāzi­jas nākšanu pie varas. Angīna buržuāziskie pārveidojumi sakās visātrāk, tāpēc šajā valstī agrāk nekā citur tika pieņemti konstitucionāla rakstura akti. Konstitūcijas galvenais uzdevums bija noteikt valsts varas robežas.
Koncepcijas par konstitūciju kā tiesību normu sistēmu pamatus lika vi­konts G. Bolingbroks. Viņaprāt, ar konstitūciju ir jāsaprot tādu likumu, noteikumu un paražu kopums, kas izriet no īpašiem, stabiliem saprāta principiem, ir vērsts uz noteiktiem sabiedriskā labuma mērķiem, kā arī izveido tādu sistēmu, kam sabiedrība ir gatava pakļauties. Kā rakstījis padomju valstsvīrs prot. M. Reisners, ar konstitūcijas starpniecību tauta aizsargā savus locekļus, pilsoņus no tautas tirānijas, t.i., no sevis pašas, no otras puses - tauta nodrošina sevi no varas sagrābšanas un tautas priekšstāvju tirānijas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1132932
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties