Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Notariāts, tā funkcijas un aktuālākā problemātika mantojuma lietās

     

    Referāts22 Tiesības

4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:179822
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.09.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Notariāta institūta aizsākumi    4
2.  Notāra būtība    5
2.1.  Notariāta funkcijas    6
2.1.1.  Aktu taisīšana    6
2.1.2.  Apliecinājumu taisīšana    7
2.1.3.  Naudas, dokumentu, vērtspapīru pieņemšana glabāšanā    7
2.1.4.  Mantojuma lietu vešana    7
2.1.5.  Likumā paredzētos gadījumos mantas dalīšanas projektu satādīšana    8
2.1.6.  Laulību šķiršanas lietas vešana    9
3.  Notāra atbildība    10
4.  Mantojuma tiesības    12
4.1.  Likumīgā mantošana    14
4.2.  Testamentārā mantošana    15
4.3.  Mantojuma līgums    17
5.  Mantojuma tiesību problēmjautājumi    19
6.  Normatīvie akti, kas regulē notariāta darbību    23
  Secinājumi    24
  Izmantotā literatūra    25
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Rezumējot jāatzīst, ka notāri ir lepni par savu profesiju un sevi uzskata par klientiem tuvāko juristu, kurš palīdz nokārtot viņu civiltiesiskās attiecības, izzinot klientu vēlmes, noskaidrojot zināšanu apjomu un sagatavotības pakāpi darījumu slēgšanā, izskaidrojot, ko katra no pusēm var darīt savu interešu aizsardzībai. Notāri palīdz neņemt vērā emocijas un lietišķi saskaņo pušu intereses. No vārgiem atzinumiem par likumīga darījuma slēgšanas procesa nodrošinātāja nepieciešamību notāra profesija izvirzījusies līdz neatkarīga, bet valsts atzīta eksperta profesijai.
2. Zvērināta notāra darbības sociālā nozīme pilnībā atklājas tieši tiesu spriedumos, kuros minēts, ka notariālā darījuma forma ir arguments, kas, kā rakstveida pierādījums, kalpo par pamatu sprieduma taisīšanā. Notariālie akti kā pierādījums ir minēti lielākoties spriedumos par nekustamā īpašuma atsavināšanu. Tātad personu patiesā griba un darbības likumība atklājas notariālā formā noslēgtā darījumā. Tas nosaka notāru piederību tiesu sistēmai, jo zvērināti notāri taisa dokumentus, kurus var izmantot tiesas procesā kā likumīgus pierādījumus.
3. Mantojuma lietu vešana prasa speciālas zināšanas. Tieši notāru kļūdas mantojuma lietās biežāk nonāk tiesā. Lai uzlabotu notāru darbību mantojuma lietu vešanā ir nepieciešama Civillikuma modernizācija, lai pielāgotu jaunajai mantojuma lietu kārtošanas sistēmai un padarītu to atbilstošu mūsdienu sabiedrībai – dzīvotspējīgu arī turpmāk.
4. Mantojuma tiesību regulējuma problēmjautājumi skar gandrīz visus mantojuma tiesību institūtus. Visbiežākie problēmjautājumi rodas neatraidāmo mantinieku institūtam un lejupējo kā pirmās šķiras mantinieku mantojuma tiesībām. Tur visspilgtāk atspoguļojas nepareiza Civillikuma interpretācija, arī prakses un normatīvi aktu atsvešinātība no konkrētā institūta jēgas un mērķa.
5. Likumdevējs mantojuma attstājējam piešķīris samērā plašu izvēles iespēju rīcībai ar savu mantojumu - paļauties uz likumisko mantošanu, taisīt testamentu vai slēgt mantojuma līgumu. Pārsvarā testaments izmaina mantošanas kārtību, vairāk vai mazāk būtiski samazinot likumiskajiem mantiniekiem pienākošos mantojuma daļu vai atstājot tos vispār bez mantojuma.
6. Nepieciešams rūpīgs darbs Civillikuma modernizācijai. Tieši strīdīgo, pat divdomīgi izprotamo normu grozīšana ar mērķi panākt vienotu situāciju risinājumu. Tas būtu labs veids, kā novērst dažādas izpratnes par konkrētām normām.
7. Ir nepieciešamība panākt vienotību tiesību normu piemērošanā atbilstoši teicienam „Par likumiem visiem ir jābūt vienādai izparatnei’’.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1325594
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties