Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:173874
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedriskās patēriņa preces un labumi ir tās preces un pakalpojumi, par ko nav jāmaksā tiešā veidā. Cilvēki maksā nodokļus valsts kasē, un no valsts budžeta tiek segti izdevumi par sabiedriskajām precēm. Pie sabiedriskajām precēm un pakalpojumiem tiek pieskaitīti izglītība, primārā veselības aprūpe, valsts aizsardzība, drošība, ielu apgaismojums, bibliotēka, muzejs, ugunsdzēsēju vienību uzturēšana u.c. Ar sabiedriskajām precēm saista problēma – kā jau minēju, visi izdevumi tiek segti ar to naudu, ko maksāja iedzīvotaji nodokļos, bet ir cilvēki, kas izmanto labumu, lai gan nav neko maksājuši.7
Ekonomikā nevienmēr ir viens pret vienu attiecības, cieš arī kāds no malas. Tās ir ārējās izmaksas, tās dēvē tā tāpēc, ka tās ietekmē ne tikai tos, kas iesaistīti preces ražošanā un patērēšanā, bet arī personas pilnīgi no malas, tās, kurām ar šo preču ražošanu nav nekāda sakara. Ārējā ietekme rodas, piemēram, ir uzcelts HES, tiek kontrolēts ūdens līmenis un parplūšana, cilvēki priecājās par skaisto ainavu, ko radījusi ūdenis tilpne kopā ar kokiem, bet būvējot šo dambi tiek patērēti resursi, braukāts ar mašīnām, patērējot automašīnu un benzīnu, atkal tiek piesārņota vide - ārējā ietekme ir negatīva. Ārējā negatīvā ietekme rada papildus izmaksas trešajām personām. Piemēram, kūpošs rūpnīcas dūmenis piesārņo gan apkārtni, gan gājēju drēbes, gan plaušas. Drēbju ķīmiskās tīrīšanas izmaksas būtu jāsedz kūpošā dūmeņa īpašniekam, bet ne cilvēkam, kuram jāmaksā par uzvalka tīrīšanu un ārstēšanos. Taču uzņēmuma īpašnieks daļu izmaksu - maksu par drēbju tīrīšanu, ārstēšanos - uzveļ trešajām personām. Šīs izmaksas, kuras sedz trešā persona, ļauj saražot vairāk preces par zemāku cenu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1246846
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties