Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:169700
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saliktas ekonomiskās parādības, kas ir indeksu metodes pētījumu objekts, atrodas savstarpējā sakarībā un mijiedarbībā. Tas, ka pētāmās ekonomiskās parādības ir objektīvi savstarpēji saistītas, dod pamatu uzskatīt, ka jāpastāv matemātiskai sakarībai starp šo parādību raksturojošiem indeksiem.
Indeksu matemātiskās sakarības ļauj aprēķināt trūkstošos indeksus, neizmantojot absolūtos sākotnējos datus. Tam ir svarīga praktiska nozīme, jo ne vienmēr analītiķu rīcībā ir indeksu aprēķināšanai nepieciešamie dati. Taču ari tad, ja šādi sākotnējie dati ir, daudzos gadījumos ātrāk un vienkāršāk ir aprēķināt nezināmo indeksu, izmantojot indeksu savstarpējās sakarības.
Matemātiska sakarība pastāv nevis starp jebkuriem indeksiem, bet tikai starp tiem indeksiem, kuri veido noteiktu sistēmu.
Matemātiski saistīti ir ne vien sistēmas indeksi, bet arī attiecīgo indeksu absolūtās starpības. Tikai Šī sakarība ir nevis reizinājums vai dalījums. bet gan summa vai starpība.
Katrā indeksu sistēmā jābūt rezultatīvā indeksa apvienojumam ar faktoriālajiem indeksiem, bet starp faktoriālajiem indeksiem jābūt gan ekstensīvu (daudzuma), gan intensīvu (kvalitatīvu) faktoru indeksiem. Tādējādi atspoguļojas faktoru un rezultātu, kvantitātes un kvalitātes dialektikas vienotības objektīva nepieciešamība.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties