Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:169018
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Senā Halebas (Alepo) pilsēta.
Otra lielākā pilsēta Sīrijā, viena no senākajām apmetnēm pasaulē. Tās vēsturi skaita vairāk nekā 5000 gadus. Haleba ir sens centrs Lielajā Zīda ceļā. Pilsēta ievērojama ar vēstures pieminekļiem. Interesanti ir kolorītie Džeidas un Taibas rajoni ar desmitiem viduslaiku namu, karavan-saraju (Džumruk, Bazir, Sabun u.c.), senām skolām, baznīcām, mošejām, hamam pirtīm, no kurām daļa celta jau XV gs., kā arī senajām slēgtajām tirgus rindām. Iespaidīga ir senās akropoles vietā uzceltā Alepo citadele (XII gs), kas ir viens no labākajiem viduslaiku arābu fortifikācijas mākslas paraugiem, Al Džami al-Kabir mošeja (Lielā mošeja 1090.g.), Džami-Kikan mošeja (XIII gs., akmens bloks ar hettu rakstiem iemontēts mošejas sienā, savulaik kalpoja kā atslēga hettu valodas atšifrēšanā), Kalb-Lavzi baznīca.
Alepo arheoloģijas muzejs slavens ar eksponātiem no izrakumiem senajās Mezopotāmijas pilsētās Mari, Ebla, Ugarita, kā arī ar skulptūrām un bareljefiem, kas agrāk rotāja cara pils portālu Aramijas Guzanā. Laba etnogrāfijas kolekcija ir Populārās Mākslas un Tradīciju muzejā. Alepo vecpilsēta 1986.gadā iekļauta UNESCO pieminekļu sarakstā, tādēļ, ka to apdraud pārapdzīvotība.
Ap Alepo nelielā teritorijā gandrīz neskartas saglabājušās dzīvojamās ēkas, bazilikas, fermas, klosteri, sardzes torņi, kapenes, sabiedriskās celtnes, eļļas preses u.t.t., kas celtas 4.-6. g.s. Interesantas ir arī dažādu laiku pilis atrodas tuksnešainajos rajonos ap Alepo, Sv. Simeona baznīca (490 g.) 40 km rietumos no pilsētas, kā arī antīks dambis Harbakā – lieliska būve, viena no retajām antīkās apūdeņošanas sistēmām, kas pasaulē saglabājusies.[8][9]

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1243055
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties