Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:167659
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.06.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Savu referātu izvēlējos rakstīt par frazeoloģismiem, kā par pamatu izmantojot Noras Ikstenas romānā „Jaunavas mācība”(2001) atrastos frazeoloģismus. Kāpēc tieši par frazeoloģismiem? Tāpēc, ka man vienmēr ir paticis, ka latviešu valodā var izteikties tik labi, tēlaini un īpatnēji, pateicoties frazeoloģismiem. Referātā balstīšos lielākoties uz Alises Lauas teorētiskajiem atzinumiem frazeoloģijā, frazeoloģismu klasificēšanu, to atšķiršanu no parastiem vārdu savienojumiem, kā arī nedaudz pieminēšu vēsturiskus faktus.
Kad lasīju 20.gs. prozaiķes Noras Ikstenas romānu „Jaunavas mācība”, tad uzreiz piesaistīja viņas īpatnējā valoda: daudz metaforisku līdzekļu, sarunvalodas izteicieni, pat lamu vārdi un ,protams, frazeoloģismi. Jāsaka, ka meklējot frazeoloģismus man likās, ka zinu kādam jābūt frazeoloģismam, bet tad, kad sāku salīdzināt ar „Latviešu frazeoloģijas vārdnīcu”, tad no 55, manuprāt, atrastajiem frazeoloģismiem, tikai 24 ir tautā nostiprinājušies un pieņemti frazeoloģismi. Tātad, ir svarīgi apgūt teorētiskas zināšanas par frazeoloģismiem, kā arī pašus frazeoloģismus, un es piekrītu arī A. Laurei: „ No leksiskajiem līdzekļiem domu izteikšanā īpašu, nozīmīgu vietu ieņem frazeoloģismi, kas ar savu lakonisko, bet spilgto un trāpīgo izteiksmi ir ļoti nozīmīgs sarunvalodas elements, tāpēc ir nepieciešams to apgūšanu veicināt skolās”.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties