Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:167652
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.06.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mārdadzi izmanto žults sekrēcijas veicināšanai, laktācijas stimulēšanai, hroniska aknu un žultspūšļa iekaisuma, aknu bojājuma gadījumā, saindējoties ar sēnēm un citām indēm, kā arī pret aknu cirozi, jo silimarīns stimulē šūnu membrānu atjaunošanos un veicina aknu reģenerāciju. To lieto arī aknu bojājumu gadījumos pēc hepatīta, smagu slimošanu gadījumos, pret vēdera aizcietējumiem, hemoroīdiem, gāzu novadīšanai, pret galvassāpēm, migrēnu, nieru ārstēšanai, sirds slimību ārstēšanai. Tam piemīt arī vieglu caureju izraisošas īpašības. Profilaksei lieto pa vienai tējkarotei sēklu pulvera dienā. Smagu aknu iekaisumu gadījumā lieto līdz piecām reizēm dienā pa tējkarotei, virsū uzdzerot ūdeni (Rubine et al., 2004).
Pieaugušajiem rekomendētās devas: neapstrādātu sēklu pulveri 12-15 g dienā dalītās devās (līdzvērtīgs 200-400 mg silimarīna dienā), laksti, labi sakapāti, aptuveni 1,5 g dienā tējā, 2-3 glāzes šādas tējas dienā. Silimarīna deva medicīniskajos pētījumos svārstās no 280 līdz 800 mg/dienā (līdzvērtīgs īstā mārdadža ekstraktam 400-1140 mg/dienā, ja tas satur 70% silibinīna. Hepatīta slimību gadījumos, deva sastāda 140 mg (līdzvērtīgs 60 mg silibinīna) ieteicams lietot 2-3 reizes dienā. Sēklu tinktūra nedaudz pazemina asinsspiedienu un sekmē žults izdalīšanos un paplašinātu vēnu ārstēšanu (Pepping., 1999). Ja cilvēks saindējies ar balto vai zaļo mušmiri, tad vienīgais glābiņš ir mārdadža sēklu novārījums. Ņem 30 sēklu, samaļ kafijas dzirnaviņās, aplej ar 0,5 l ūdens, vāra, līdz puse šķidruma iztvaiko. Lieto pa 2 ēdamkarotēm ik pēc 40 minūtēm. Var ēst arī sēkliņu pulveri: lieto pa 1 tējkarotei 5 reizes dienā, uzdzerot ūdeni (Zītara., 2011). Apdegumus un brūces iepriekš apstrādā ar jebkuru antiseptiķi, uz apstrādātās virsmas uzliek eļļā samērcētu marles saiti. Strutojošu procesu gadījumos pārsējus maina katru dienu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties