Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:166967
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Renesanses mūzikas vispārējais raksturojums   
2.  Renesanses mūzikas žanri   
3.  Renesanses mūzikas instrumenti   
4.  Renesanses izcilākie mūziķi un komponisti   
5.  Renesanses mūzika mūsdienās   
Darba fragmentsAizvērt

Renesanse ir laikmets, kad strauji attīstās kultūra Rietumeiropā, laika biedri raksturo kā antīkās kultūras atdzimšanu pēc ilgstoša kultūras pagrimuma.
Mūzikā priekšgalā izvirzījās individuālie faktori – komponista mākslinieciska personība, jūtas un pārdzīvojumi. Ievērojamu komponistu daiļradē izveidojās bagāta mūzikas valoda radīja priekšnoteikumus pilnskanīgai vokālai daudzbalsībai. Vokālajai daudzbalsībai bija galvenā nozīme visā renesanses mūzikā.
14. gadsimtā mākslinieks un mūziķis Gijoms Mašo rakstīja: Visur, kur ir mūzika, tur prieks un jautrība valda: pietiek to izdzirdēt, lai gars justos labi, šis viņa lozungs pauž “ars nova” principus (jaunā māksla – progresīvs agrīnās renesanses virziens)
14. gs., agrīnās renesanses laikmetā, spilgti sevi pieteica Itālijas un Francijas jaunā māksla. Nākamie divi gadsimti izvirzīja vairākas jaunas polifoiķu skolas. Viss, ievērojamākā bija Nīderlandes skola, kas nozīmīgi ietekmēja Eiropas mūzikas dzīvi. Šās skolas izcilākie komponisti ir G. Difē, J. Okehams, J. Obrehts, Žoskēns Deprē, O. di Laso.
15. gs. izveidojās angļu polifonistu skola ar Dž. Dansteiblu priekšgalā, bet 16. gs. iezīmējās ar radošu meklējumu pārsteidzošu daudzpusību un daudzām spilgtām radošām personībām. Itālijā izvirzījās divas skolas: Romas un Venēcijas skola. Izcili meistari darbojās Francijā (K. Žankēns), Vācijā ( H. Izāks, H. L. Haslers, L. Zelfls), Spānijā, Anglijā, Polijā. No baznīcas mūzikas žanriem īpaši uzplauka polifoniskā mesa un motete. Patstāvīgi tīstījās arī laicīgie žanri, to vidū villanella un frotola Itālijā, viljansiko Spānijā, dziesma Vācijā, šansons Francijā, balāde Anglijā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties