Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:164178
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  CITES konvencija    4
1.1.  Konvencijas izveidošanas vēsture un nozīme    4
1.2.  CITES konvencijas piemērošana    6
2.  dzīvnieku tirgus    8
2.2.  Dzīvnieku tirgus sastāvs un apjoms    8
2.2.  Nelegālas tirdzniecības ar dzīvniekiem iespējamība    11
3.  KONVENCIJAS SAISTĪBA AR MUITAS LIETĀM    14
3.1.  Muitas tiesības un pienākumi konvencijas izpildījumā    14
3.2.  Metodes, kurus izmanto, lai apturēt aizsargāto sugu tirdzniecību    16
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    19
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
No darbā aplūkotiem materiāliem var veikt sekojošus secinājumus:
1. CITES konvencijas izveidošanas nepieciešamība bija acīmredzama un to izpildīšana galvenokārt attiecas uz dažādu valstu sadarbību muitas jomā, jo lielākā daļa no iegūtam komerciāliem nolūkiem ar CITES aizsargājamam īpatņiem ir paredzēta eksportēšanai un tieši muita visbiežāk atklāj šāda veida noziegumus. Un arī Latvijai, kā valstij, kurā piedalās starptautiskā tirdzniecībā, kurās teritorijā mit ar konvencijas aizsargāmie dzīvnieki un kurā ir pilntiesīga CITES konvencijas dalībniece, ir svarīgi nodrošināt šī dokumenta pienācīgu izpildi.
2. Šī konvencija sastāda bāzi uz kuru pamatojās dažādie normatīvie akti starptautiskas savvaļu dzīvnieku un augu tirdzniecības regulēšanai.
3. Dzīvnieku tirgus aizņem nopietnu vietu pasaulēs ekonomikā. Tās ietver sevi gan tirdzniecību ar mājdzīvniekiem, kas speciāli izaudzēti komerciāliem nolūkiem, gan tirdzniecību ar tādam savvaļas dzīvniekiem, kuru skaits ir pietiekami liels, lai pagaidām neaprobežot medības, gan ar izzudušu sugu pārstāvjiem. CITES noteikumi strikti ierobežo tirdzniecību ar retiem dzīvniekiem, ar individuālo atļauju piemērošanu. Ņemot vērā, kā pieprasījums pēc dzīviem savvaļas dzīvniekiem, pēc tās ādas vai kaulu izdarījumiem un citiem trofejiem, pastāv pasaulēs tirgū, jo tās ir ekskluzīvas preces, pastāv arī šo preču piedāvājums, pa cenām kuri nereti ir tuvu zelta cenai.
4. Augstās cenas kopumā ar ierobežotu ar dabas resursiem un aizliedzošiem likumiem (CITES konvenciju), rāda ļoti pievilcīgu tirgus segmentu nelegālai tirdzniecībai.
5. Lai ievestu vai izvestu no valsts CITES aizsargātos dzīvniekus, augus vai to izstrādājumus, ir jāsaņem attiecīgās valsts CITES uzraudzības iestādes izsniegta atļauja. Atļauja kopā ar priekšmetu/-iem jādeklarē muitas kontroles punktā muitas amatpersonai.
6. Galvena metode, ar kā palīdzību muita var cīnīties ar nelikumīgu tirdzniecību ar apdraudētām sugām ir kravu fiziskā pārbaude un tās salīdzināšana ar pavaddokumentiem.
Pēc autora domās uzlabot eksistējošo situāciju ar CITES konvenciju piemērošanu varētu palīdzēt labāk saskaņota vairāku dienestu darbība. Ja muita ciešāk sadarbotos gan ar policiju gan ar dabu aizsargājošiem organizācijām, tad būtu iespējams, ka izdevās ne tikai niepieļaust nelikumīgu tirdzniecību un, piemēram, konfiscēt uz muitas robežas krāvu ar aizsargājamo dzīvnieku kaulu vai ādu, bet arī samazinot nogalinātu dzīvnieku skaitu.
Un otrais priekšlikums varētu būt tāds, kā ir jāizveido vienotu sankciju sistēmu par noziedzībām, kas saistīti ar savvaļas dzīvnieku transportēšanu, jo CITES konvencija šobrīd neprasa līkumu konsolidāciju pievienojoties konvencijai, un ar to ir saistīta eksistējoša situācija, kā par vienu un to pašu kravu, kurā it kā ir pakļautā vienam un tādam pati likumam vairākas valstīs var tikt noteiktas dažādas sankcijas šķērsojot robežu.
Apkopojot iegūtos teorētiskas un statistiskas datus un ņemot vēra, ka darba mērķis bija izpētīt CITES lomu starptautiskā tirgū, noteikt vai ir iespējama nelikumīga tirdzniecība ar CITES precēm, un izpētīt vai ir muitas darbībās pietekami efektīva ciņa ar to tirdzniecību, autors uzskata, ka mērķis ir sasniegts: darba gaitā tika pierādīta, ka CITES konvencija ir dokuments kas aizliedz komerciālo reto dzīvnieku izmantošanu un muitā ir tā iestāde kura seko konvencijas noteikumu izpildei un novērš mēģinājumus izvest apdraudētus īpatņus nelikumīgi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties