Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:158880
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzejnieka Edvarta Virzas īstajā vārdā - Jēkabs Edvards Liekna ir no Zemgales. Virza ir senas saimnieku Vīgnatu un Liekņu – dzimtas pārstāvis. Tās dzīvojušas līdzās “ Rāceņu ” un “ Billīšu ” īpašumos Jelgavas apriņķa Emburgas ( tagad Sidrabenes ) pagastā. No mātes dzejnieks mantojis dziesmoto dvēseli, bet tēva ciltskoks stāsta par turku asiņu klātbūtni dzimtā.
Edvarts Virza dzimis 1883. Gada 27. decembrī. Ģimenē viņš bijis vecākais bērns. Viņam bijuši 13 brāļi un māsas (abi kopā 13), pieci no tiem miruši bērnībā. Dzejnieks mācījies Salgales pagasta skolā, 1901. gadā beidzis Bauskas pilsētas skolu. Pēc tam Virzas izglītības ceļš bijis pašizglītība, kurā liela vieta bija franču valodai un literatūrai. 1904., - 1905. gadā Maskavā viņš klausījies lekcijas tieslietās un tautsaimniecība. 1906. gadā Virzas pirmie dzejoļi sāk parādīties žurnālā “ Dzelme”, bet 1908. gadā iznāk pirmais krājums “Biķeris”, kuru gada kritiķu sapulcē Juris Kalniņš-Prātkopis ierosināja sadedzināt, jo tas esot pārmērīgi erotisks un tātad slikts. Pēc tam dzīvojis dzimtas mājās “ Billītēs “, jo viņš kā vecākais dēls šo īpašumu ir mantojis, mācījis franču valodu un atdzejojis franču autoru darbus.
Pirmā pasaules kara laikā 1915. gada vasarā, kad zemgalieši pamet savus iekoptos laukus un dodas bēgļu gaitās, nejaušas lodes trāpīta, iet bojā E.Virzas māte.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1111461
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties