Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:158637
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Mērķis un uzdevumi    5
  Kas ir ārstniecības augi    6
  Ārstniecības augu vākšana    7
  Pumpuri. Miza    9
  Augļi. Saknes un sakneņi    11
  Ārstniecības augu žāvēšana un uzglabāšana    12
  Zāļu pagatavošana no drogām    14
  Sintētiskie medikamenti un ārstniecības augi    16
  Ārstniecības augi. Liepa    18
  Īslandes ķērpi    19
  Pelašķis    20
  Nobeigums    22
  Izmantotā literatūra    23
Darba fragmentsAizvērt

Ievads.

Jau tālā senatnē cilvēka dzīve bija ciesi saistīta ar augu valsti. No tās viņi ieguva pārtikas produktus un vēlāk iemācījās iegūt arī zāles pret dažādām slimībām. Jau toreiz augu izmantošanā visnozīmīgākās ir bijušas to ārstnieciskās īpašības. Augi ļoti ilgi bija gandrīz vienīgais zāļu iegūšanas avots. Zāles no augiem gatavoja un izsniedz galvenokārt sievietes. Līdz ar medicīnas attīstību šīs sievietes nomainīja ārsti un daļu no viņām pat pasludināja par raganām. Tomēr renesanses laikā ārsti apguva arī ārstniecības augu lietošnas iemaņas. Lai pētītu augu ārstnieciskās īpašības, sešpadsmitajā un septinpadsmitajā gadsimtā pie visām lielākajām universitātēm veidoja ārstniecības augu dārzus.
Arī mūsdienu modernajā medicīnā, kura izmanto ļoti daudz sintētisko preperātu, ārstniecības augiem un drogām ir liela nozīme. Varētu pat teikt, ka augu izmantošana kulinārijā var sacensties ar pielietošanu farmācijā. Jādomā, ka arī nakotnes medicīnā ārstniecības augu nozīme nemazināsies.
21. gadsimtā cilvēks ir un paliek dabas daļa, lai gan viņš ir ļoti izolējies un attālinājies no tās vides, kurā viņam likusakarīgi būtu jāatrodas. Mūsdienu zinātnes un tehnikas sasniegumi uzlabo cilvēka dzīves apstākļus, tomēr rada arī jaunas problēmas, galvenokārt veselības jomā. Vienveidīgs, nepilnvērtīgs uzturs, modificēta pārtika, mazkustīgs dzīvesveids, spriedze, apkārtējās vides piesārņojums – tie ir tikai daži cilvēka imūnsistēmas darbības vājināšanās cēloņi, kuru rezultātā rodas nogurums, depresija, dažādas alerģiskas slimības, jūtīgums pret šķietami pazīstamiem un nekaitīgiem medikamentiem, bet līdz šim lietoti un iedarbīgi medikamenti kļūst mazefektīvi. Tad cilvēks tīri intuitīvi cenšas atgriezties pie dabas. Ne velti pašlaik lielu popularitāti ieguvuši dažādi uztura bagātinātāji, pārtikas piedevas, vitamīnu un minerālvielu un minerālvielu kompleksi, kas bieži veidoti no dabiskām izejvielām – augiem.
Latvijā ārstniecības augi vienmēr ir bijuši cieņā un vietu medicīnā nav zaudējuši arī mūsdienās, tomēr ne vienmēr ir iespējams iegūt pietiekami kvalitatīvu un mūsdienīgu informāciju par dažādiem augiem, to bioloģiski aktīvajām vielām, iedarbību un lietošanu. Zāļu klāstam ir pievienojušies daudzi svešzemju augi. Arī daudzi mūsu floras pārstāvji, ko senāk izmantoja tikai tautas medicīnā, ir zinatniski izpētīti, un tos iesaka dažādu slimību ārstēšanai.
Mūsu valstī ap 300 zemāko un augstāko augu sugu vēl joprojām ar ļoti labiem panākumiem lieto tautas medicīnā. No tām vairāk nekā 100 sugu izmanto oficiālajā medicīnā un arī homeopātijā.
Latvijā ar katru gadu paplašinās augu ķīmiskā sastāva un farmakoloģiskās iedarbības izpētes apjoms. Daudzi institūti, tehnikumi, dažādas organizācijas, skolas un dabas draugi pēta arī savas apkārtnes ārstniecības un citu derīgo augu resursus. Izglītotam cilvēkam mūsdienās ir pēc iespējas vairak jāzina un jāpazīst savā apkartnē augošie ārstniecības un tautasaimniecībā derīgie augi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties