Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:153787
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 25 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    6
1.  Tēmas izvēles motivācija    8
2.  Izstāžu telpu problemātika    10
3.  Ieskats Daugavpils cietokšņa vēsturē    13
4.  Cietoksnis (Arsenāls) mūsdienu un nākotnes vīzijās    16
5.  Prognozējamie ieguvumi    20
  Maģistra darba teorētiskā daļa    20
6.  Gaismas nozīme izstāžu ekspozīcijās    20
6.1.  Gaismas iedarbība un tās funkcijas    21
6.2.  Gaismas psiholoģija un tās uztvere    22
6.3.  Gaismas izmantošana specifiskā vidē    23
  Maģistra darba praktiskās daļas apraksts    25
7.  Plānotās izmaiņas Arsenāla ēkas eksterjerā    25
7.1.  Plānotās izmaiņas ēkas interjerā    28
7.2.  Plānotās izmaiņas ēkas fasādēs    29
8.  Interjeriekārtas elementu izvēle un to pielietošanas pamatojums    30
9.  Izteiksmes līdzekļi interjerā (arseāla ēkā)    37
10.  Gaismas efektu pielietojums ekspozīciju telpās    41
11.  Secinājumi    43
12.  Literatūras saraksts    45
  Pielikumi    46
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Maģistra darba pamatā tiek likts pētnieciskais process, kurā tiek analizētas telpas uzbūves un tās iekārtošanas īpatnības. Projekta ietvaros tiek veidots kultūras centrs mākslas darbu izstādīšanai un ar pilsētas kultūras dzīvi saistītu pasākumu organizēšanai. Pētnieciskajā darbā tiek analizēti bibliotekārie un interneta resursi, par jau esošo izstāžu telpu veidošanas problemātiku ar domu analizēt un izmantot iegūtās zināšanas Daugavpils cietokšņa Arsenāla ēkas pārveidošanā par modernu multifunkcionālu kultūras centru. Muzeju, mākslas un kultūras centru trūkums šajā reģionā padara šo projektu par aktuālu un nozīmīgu.
Darba mērķis ir izveidot telpas, kuras būtu piemērotas ne tika mākslas darbu izstādīšanai, bet arī lekciju un semināru organizēšanai, meistardarbnīcu izveidei, kā arī citu kultūras pasākumu rīkošanai. Jebkuras telpas veidošanā var izdalīt problemātiskos punktus no kuru risinājuma ir atkarīgs tās radītais iespaids un atbilstība paredzētajai izmantošanai. Darba teorētiskajā daļā tika apkopoti un analizēti savāktie materiāli, teorētiski apskatītas tēmas, kuras ir saistītas ar izstāžu zāļu nepieciešamību, problemātiku, un tika dots neliels ieskats analizējamā objekta vēsturē. Šajā gadījumā veidojot sabiedrisku telpu ar multifunkcionālu noslieci tika pieņemts lēmums īpaši pētīt tādu telpas iekārtošanas pamataspektu, kā:
• Gaisma
Gaismas izmantošana tika analizēta pamatojoties uz konkrētajā telpā pieņemtajiem risinājumiem, elementu izvietojumiem, apgaismes jautājumiem un izvēlētajiem toņiem.
Pētāmais objekts ir gan visa cietokšņa teritorija ar tās infrastruktūru, gan arī pati vēsturiskā artilērijas arsenāla ēka. Informācijas par mākslas centriem, galerijām, muzejiem apkopošana ir tas projekta posms, kas ir saistīts ar multifunkcionālā centra izveidi. Tiek izmantota salīdzināšanas metode, pētot analogu objektu risinājumus. Tādi projekti, kā, arsenāla ēkas atjaunošana ir saistīti ar visa cietokšņa koncepcijas izpratni, kuru var iegūt pētot līdzīgus objektus un to atjaunošanas īpatnības.
Vēsturisko datu nepietiekamība ir viena no nopietnākajām problēmām, ar kurām nākas saskarties darba gaitā. Tas liedz iespēju uzzināt precīzu vēsturisko ēku izskatu utt.
Darba hipotēze - artilērijas arsenāla ēka ir piemērota mākslas centra vajadzībām un, izveidojot tajā multifunkcionālu kultūras centru, tiks attīstīts viss reģions, varētu palielināsies tūristu un citu interesentu pieplūdums.

Praktiskajā darba daļā tika analizēta izmantojamo elementu pielietošana izvēlētajā interjerā, pētīta gaismas un krāsas pielietošana, kā arī tika veidots makets mērogā 1:20 no putu kartona. Tajā tika atveidotas trīs cilindrisko arku telpas ar to, pa garenasi, sadalošo centrālo jomu un ieejas mezgla risinājumu. Tāpat maketā var apskatī Arsenāla ēkas iekšpagalma fragmentus un tā iespējamo iekārtojumu pēc restaurācijas un rekonstrukcijas darbu pabeigšanas. Kā piemērots iekšpagalma risinājuma elements tiek piedāvāts telpisks mākslas objekts pagalma centrālajā daļā.1

1. Tēmas izvēles motivācija
Ideja par multifunkcionāla kultūras centra izveidi Daugavpils cietokšņa artilērijas Arsenāla ēkā ir saistīta ar ilgtermiņa plānu cietokšņa infrastruktūras attīstībā. Pēc tam, kad cietoksnis zaudēja savu stratēģisko nozīmīgumu, tas tika atstāts un lielākā daļa ēku pamestas tukšas. Pateicoties pilsētas domes uzraudzībai, cietoksnī esošās ēkas ir saglabātas labā tehniskā stāvoklī. Pēdējo gadu laikā no domes un dažādu organizāciju puses ir vērojama tendence pārvietot uz cietokšņa teritoriju vairākas pašvaldības struktūras, tādas kā Daugavpils zonālo valsts arhīvu un policijas pārvaldi, kā arī organizēt tajā masu kultūras pasākumus - performances, mākslas dienu un nacionālo svētku svinības. Tādā veidā tiek vairota gan iedzīvotāju, gan ieceļotāju un investoru interese par šo, vienīgo, bez īpašām izmaiņām saglabājušos, ampīra stila pieminekli, ne tikai Baltijā, bet Eiropā un pat visā pasaulē. Pēdējo trīs gadu laikā tika veikti cietokšņa teritorijā esošā Artilērijas arsenāla ēkas uzmērījumi un tās apsekošana. Pilsētas domes plānos bija šīs ēkas pārvēršana par mūsdienīgu mākslas centru uz kuru varētu pārvietot Daugavpils muzeju, kā arī izveidot tajā Marka Rotko mākslas centru, kurā būtu apskatāmi pasaulslavenā mākslinieka darbu oriģināli. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −52,95 €
Materiālu komplekts Nr. 1111714
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties