Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:152671
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.09.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  IEVADS    2
2.  GRIBAS IZTEIKUMS    3
3.  GRIBAS TRŪKUMI    5
4.  KOPSAVILKUMS    8
5.  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    9
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
Apskatot romiešu civiltiesības un Latvijas Civillikumu, ir redzama ļoti liela tiesību kontinuitāte. Viss, kas attiecas uz līguma noslēgšanā svarīgo gribas izteikumu un īstumu, ir sastopams kā romiešu tiesībās, tā arī Latvijas Civillikumā. Mainās tikai jēdzieni: romiešu tiesībās „auns viltus”, „gribas trūkums”, „simulēts darījums”, utt., turpretim Latvijas Civillikumā vienkārši „viltus”, „gribas īstums”, „apslēpts darījums” utt.
Tādi romiešu tiesībās minētie gribas trūkumi kā gribas izteikums pa jokam, simulēts darījums un darījums izskata pēc Latvijas Civillikumā ir atraduši vietu sadaļā pie gribas izteikuma nevis gribas īstuma.
Kā romiešu civiltiesībās, tā arī Latvijas Civillikumā nereti ir sastopamas abstraktas tiesību normas, kas iespējams apgrūtina tiesas darbu. Attiecībā pret gribas īstumu likumdevējam vajadzētu būt konkrētākam un vismaz spaidu gadījumā tiesisku darījumu atzīt par spēkā neesošu, nevis noteikt, ka piespiestais var to apstrīdēt. Praksē sanāk, ka bieži vien nav vēlēšanās tiesāties, jo tas aizņem laiku, prasa naudu, veselību utt. Biežāk viss tiek atstāts pa vecam.
Referāta autors, apskatot romiešu tiesības un Latvijas Civillikuma atbilstošās normas, mēģināja akcentēt gribu kā tiesiska darījuma pašu būtību, tā kā bez gribas darījums nav iespējams. Griba, kas ir jebkura darījuma izcelšanās pamats, būtībā nodibina civiltiesiskās attiecības. Piemēram, ja šī darba autoram neradīsies vēlme iet uz veikalu, lai gribētu nopirkt kādu preci, šis konkrētais pirkums – pārdevums izpaliks. Apskatot tiesību normas, darba autors tomēr nespēja atrast būtiskas atšķirības starp romiešu tiesībām un Latvijas Civiltiesībām. Tādējādi, var secināt, ka Latvija ir pārņēmusi romiešu tiesības, vismaz attiecībā uz Saistību tiesību Trešo apakšnodaļu „Gribas izteikums un īstums”. Iespējams, ka gribas izteikuma un trūkuma (kā minēts romiešu tiesībās) labākai analīzei interesanti būtu pašam ielūkoties latīņu rokrakstos, bet domājams, ka visu (vai lielāko daļu), ko vajadzēja izzināt, jau izdarījuši Latvijas un pasaules pētnieki – juristi un vēsturnieki.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1245411
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties