Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:151027
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stokholmas Universitāte un PVO Eiropas Komisijas finansētā projekta ietvaros (EVK2-2000-0070) pārskatīja klimata izmaiņu ietekmi un Laima boreliozes adaptāciju (LB) Eiropā.
LB ir visizplatītākā no slimības pārnēsātājiem iegūstamā slimība Eiropā. Lielākā saslimšanas incidence ir Austrijā, Čehijas Republikā, Vācijā un Slovēnijā, kā arī ziemeļvalstīs, kas robežojas ar Baltijas jūru. LB ir daudzu sistēmu bojājums, kas ir ārstējams ar antibiotikām, bet var izraisīt smagas neiroloģiskās sistēmas, sirds un locītavu darbības komplikācijas.
LB izraisa spiroheta (Borrelia burgdorferi s.l.), ar ko cilvēkus inficē ērces, Eiropā galvenokārt tā ir ērču suga Ixodes ricinus. Vēl to pārnēsā tādi savvaļas dzīvnieki kā nelieli grauzēji, kukaiņēdāji, zaķi un putni.
Ērces var dzīvot ilgāk par trim gadiem, un tās ir ārkārtīgi jūtīgas pret sezonālajām klimata izmaiņām. Ikdienas sezonālie klimatiskie apstākļi nepastarpināti ietekmē ērču izdzīvošanu un aktivitāti. Netiešā veidā klimats iespaido gan ērču, gan patogēnu izplatību, iespaidojot to dzīves vides apstākļus un savvaļas dzīvnieku skaitu. Pie tam, klimata izraisītās izmaiņas zemes izmantošanā un atpūtas paradumos iespaido cilvēku pakļautību inficētajām ērcēm un tādējādi slimības izplatību.
Kopš 1980. gadiem ērču izplatības blīvums Eiropā ir palielinājies un izpleties plašākās un augstākās teritorijās, tas veicina slimības izplatību endēmiskos apgabalos. Atsevišķās vietās, kur klimata apstākļi kļūs pārāk karsti un sausi ērču izdzīvošanai, LB izzudīs.
Ir nepieciešams pastiprināt preventīvos pasākumus, piemēram, vispārēju sabiedrības informēšanu, uzraudzības aktivitātes visā Eiropā un standartizētu datu ieguves metožu pielietošanu izpētes vajadzībām nākotnē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties