Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:149095
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Skautisma un gaidisma izveidošanās ir cieši saistīta ar Roberta Stīvensona Smita Bēden – Pauela (Baden - Powell) un viņa sievas Olaves Bēden – Pauelas vārdiem. Roberts Bēden – Pauels piedzima Londonā 1857. gada 22.februārī. Ar āra dzīvi viņš iepazinās jau ģimenē un skolā. No 1876.gada dienāja britu armijā Indijā un Dienvidāfrikā. Tur viņš izcēlās izlūkošanā un sportā, vēlāk slepenajā dienestā. Pasaules slavu ieguva ar Makefingas pilsētiņas aizstāvēšanu Būru kara laikā 1899.gadā. Būru karš 1899 – 1902.gadam bija cīņas starp britu impēriju un holandiešu kolonistu pēcnācējiem Dienvidāfrikā. Būru ielenktās pilsētiņas nelielā angļu garnizona karavīru atbrīvošanai no blakus pienākumiem Bēden Pauels nodibināja zēnu kadetu korpusu, kas drosmīgi un varonīgi pildīja ziņnešu, novērotāju, signalizētāju, sanitāru u. tml. Pienākumus. Makefingas cīņu rezultātā Bēden Pauels tika paaugstināts par ģenerālmajoru.
Sava jātnieka pulka vajadzībām Indijā Bēden Pauels sarakstīja grāmatiņu Padomi izlūkiem ( Aids to scouting, 1899 ). Būru kara beigu posmā Bēden Pauelam tika uzdots izveidot Dienvidāfrikas policiju. Tai viņš ieveda jaunu kursu sistēmu, pamatā ņemot savu grāmatiņu, kas balstijās uz pašiedvesmas izkopšanu, nevis uz aklu paklausību. Viņš ieveda arī jauna tipa formas tērpu ar mīkstu apkakli, izrotātu ar skautu zīmei līdzīgu motīvu. Galvas segai tika lietotas kovboju tipa plato malu cepures, ar burtiem “BP”. Šiem burtiem piedēvēja nozīmi “Be prepared” ( Esi vienmēr sagatavots – Arvien modrs).
Pēc Būru kara atgriežoties Anglijā Bēden Pauels tika iecelta par kavalērijas ģenerālinspektoru, kas bija augstākais amats kavalērijā.
1904.gadā, pieņemot britu jaunatnes organizacijas zēnu brigādes gadskārtējo parādi, Bēden Pauels pieminēja brigādes dibinātājam Viljamam Smitam, ka brigādei derētu vairāk locekļu, un ka tie rastos, ja programmā būtu vairāk izvēles un dzīvīguma. Bēden Pauelam tika lūgts šādu programmu izstrādāt.
Uzņemoties programmas izstrādāšanu Bēden Pauels apspriedās ar daudziem skolotājiem un jaunatnes vadītājiem. Pirms programmas galīgās nobeišanas 1907.gada augustā Brausnijas salā viņš sarīkoja izmēģinājuma nometni 20 zēniem, kas nāca no dažādiem Londonas sabiedriskajiem slāņiem. Pēc tam Bēden Pauels sarakstīja 6 burtnīcu sēriju, ar nosaukumu Scouting for Boys (Izlūkošana zēniem).
Tās iznāca no 1908.gada 18.janvāra ik pa divām nedēļām, un bija dabūjams visos kioskos. Latviskā tulkojumā mēs to pazīstams kā “Skautisms zēniem”.
Burtnīcas kļuva ļoti populāras, un zēni visās Anglijas malās sāka veidot savas “patruļas”. Redzēdams šo izteikto jaunatnes vajadzību karalis Edvards VII lūdza Bēden Pauelu veidot jaunu jaunatnes organizāciju. 1908.gada beigās Anglijā bijajau 60 000 skautu. Vienlaicīgi pildot savus armijas pienākumus un veidojot skautus, darba slodze kļuva par lielu, un 1910.gadā Bēden Pauels bija jāizšķiras par vienu vai par otru. Uz karaļa ieteikumu viņš izšķīrās par palikšanu pie skautismu veidošanas, kuriem viņš kļuva pazīstams vienkārši ka BP.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties