Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:148441
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Laikā pēc Otrā pasaules kara dominējošo lomu starptautiskajā politikā un ekonomikā ieņem Amerikas Savienotās Valstis. Šādu ietekmi pētnieki definē kā hegemoniju, un tāpēc ASV dēvē par hegemonu jeb hegemonisko varu. Šī loma bija nepieciešama, lai izveidotu tādu starptautisko politisko un ekonomisko attiecību režīmu, kāds pastāv arī mūsdienās, un ASV bija tā valsts, kas izveidoja ietvaru mūsdienu kārtībai. Kad 20. gs. 70. gados ASV loma starptautiskajās monetārajās attiecībās mazinājās un daudzas Rietumeiropas valstis bija atguvušās no Otrā pasaules kara sekām un pamazām atjaunojušas savu tautsaimniecību, pētniekiem radās jautājums, kas notiek, ja hegemons vairs nav tik spēcīgs-vai starptautiskā sistēma spēj pastāvēt bez hegemona ietekmes? Atbildi pētnieki rada režīmu teorijā. Viens no nozīmīgākajiem režīmu teorijas pamatlicējiem R.Keoheins raksta, ka svarīga pasaules ekonomikas iezīme ir starptautisks režīms, kas nodrošina starptautiskās ekonomikas darbību, un ka hegemons ir nepieciešams tikai tāpēc, lai izveidotu sistēmu, bet tās uzturēšanā tam nav tik būtiska loma. ASV turpina pildīt hegemona lomu un atļauties to, ko citas valstis ne vienmēr uzdrošinās, piemēram, tāda daudzpusēja režīma kā ANO lēmumu ignorēšanu. 1
Starptautiskās tirdzniecības nozīmi valsts ilgspējīgās attīstības nodrošināšanā vistrāpīgāk ir raksturojis amerikāņu pētnieks D.Rodriks, sakot, ka neviena valsts nav veiksmīgi attīstījusies „pagriežot muguru” starptautiskajai tirdzniecībai. 20. gs. otrajā pusē lielā daļā pasaules valstu pieauga dažādu etnisko un nacionālo kopienu prasības, lai valsts atzītu šo kopienu kultūru identitāti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114752
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties