Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:145843
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Mīta aizsākumi    4
  Idzanagi un Idzanami kāzas    4
  Idzanami nāve    6
  Nobeigums    9
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Hronika „Kojiki” ir vidvecākā izdzīvojošā klasiskā grāmata Japānā, tā ir sastādīta 712. gadā pēc imperatora Temmu pavēles. Šis darbs sarakstīts hentai hakubun (japanizētā ķīniešu valodā). Darbu raksta, apmēram, 30 gadus, Ōno Yasumuro pierakstījis no teicēja Hiedana Are. Tas ir skaists naritīvs bez atkāpēm, pamatā tikai viens mīts. Savukārt, „Nihon shoki” ir otrs vecākais klasiskās japāņu literatūras paraugs, tas sastādīts 720. gadā, autors ir princis Toneru. Tas sarakstīts ķīniešu valodā ar iespraudumiem japāņu valodā. Mīti šajā netiek atlasīti, tiek pierakstīts viss.
Šajās hronikās ir mīts par dievišķajām kāzām starp dievībām, brāli un māsu, Idzanagi (Viņš, kas aicina pie sevis) un Idzanami (Viņa, kas aicina pie sevis). Idzanagi ir dievs, kas valda pār visu gaišo un debesīm, savukārt Idzanami – pār zemi un visu tumšo. Šeit jau lieliski parādīta seno laiku japāņu hierarhija, vīrietis ir augstāks par sievieti un tai ir jāpļaujas. Tāpēc arī radot dievību pārus, pirmo rada vīriešu dievību un tad sieviešu.
Šīs abas dievībās ir centrālās Japānas radīšanas mītos. Viņi ir astotais pāris no dievību brāļu un māsu dieviem, kas parādījās debesīs un uz zemes, viņi ir ārpus haosa.
Pēc leģendas stāstītā viņi ir stāvējuši uz varavīksnes, kas savienojusi debesis uz zemi, un pa šo ceļu arī nonākuši uz zemes.
Interesanti, ka pastāv daudz ne dažādas versijas, kurās var pamanīt nelielas atšķirības notiekošajā. Bet tās nav tik būtiskas, lai izmainītu pašu galveno domu.
Arī šeit var pamanīt lielu sinkrētismu, kas nāk no budisma un sintoisma. No budisma ir vērts pieminēt, ka tiek izmantots skaitlis astoņi, kas apzīmē astoņu joslu ceļu un skaitlis trīs, kas savukārt šo ceļu iedala pakāpēs. No sintoisma var ieraudzīt, ka ja ir bijusi saskare ar ko netīru un nāvi, tad obligāti ir jāveic attīrīšanās un šķīstīšanās rituāli.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties