Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:144930
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viens no labākajiem romāniem latviešu literatūrā, kas nezaudējis savu sociāli aktuālo nozīmi, ir brāļu Kaudzīšu kopdarbs „Mērnieku laiki”. Reinis Kaudzīte un Matīss Kaudzīte dzimuši Kalnu Kaibēnos Vecpiebalgā klaušu zemnieka ģimenē, strādāja par skolotājiem Kalnu Kaibēnu pagastskolā, viņi arī sarkastīja daudzas mācību grāmatas. Savu darbu „Mērnieku laiki” viņi izdeva 1879. gadā. Darbs vēsta par 19.gadsimta otrās puses notikumiem Slātavā un Čangalienē, kad tika uzmērīta saimnieku zeme, noteiktas robežas un līdz ar to zemes vērtība. Tā kā darbs sarakstīts tikai dažus gadus pēc romānā aprakstītiem notikumiem, tad autori ļoti precīzi ir varējuši aprakstīt tā laika notikumus, vērot visu klātienē, paliekot tomēr nomaļus un, manuprāt, diezgan objektīvi novērtēt tā laika situāciju.
Iepazīstot brāļu Kaudzīšu romānu „Mērnieku laiki”, lasītājs nokļūst vairāk kā simts gadu tālā pagātnē, viņam tiek dota iespēja iejusties 19. gadsimta 70. gadu situācijā. Romāna galvēnās sižetiskās līnijas: zemes iemērīšanas un ar to saistītās intrigas zemnieku un mērnieku starpā, traģisks stāsts par mīlestību, attiecības starp diviem novadiem – Slātavu un Čangalienu, kā arī detevktīvintrigas ar slepkavībām un mērnieku nolaupīšanu. Romāna centrā ir divu dzimtu tēlojums – Gaitiņu un Oļiņu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138847
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties