Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:143837
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Naturālisms ir uzskatu sistēma un metodoloģisks princips, pēc kura daba ir visa pastāvošā pamats un sabiedrības attīstība ir izskaidrojama ar dabas likumiem. Šis virziens socioloģijā galvenokārt balstās uz dabaszinātnēm. Tā galvenā ideja ir dabas zinātņu ideju un metožu izmantošana socioloģijā. Socioloģiskais naturālisms ir teorija, ka dabas un sociālā pasaule ir aptuveni vienādas un tiek pārvaldītas ar vienādiem principiem. Naturālismā izdala vairākus apakšvirzienus: mehānistiskais, ģeogrāfiskais, rasu antropoloģiskais, bioorganiskais un sociāldarvinisms. Pēdējais no apakšvirzieniem ir vispopulārākais un būtībā uz šo teoriju balstās visa naturālisma socioloģija.
Sociāldarvinisma galvenā ideja ir izdzīvo stiprākais un pamatā tā balstās uz Čārlza Darvina 19. gs. izstrādāto sugu izcelšanās teoriju. Sociāldarvinisti vēsta, ka sabiedrībā tāpat kā dabā viss notiek pēc dabiskās izlases metodēm – ir stiprāki un ir vājāki indivīdi un pēc sociāldarvinistu domām ir pareizi, ja vājākie neizdzīvo. Tieši dēļ šiem uzskatiem sociāldarvinisms tiek vērtēts pretrunīgi, bet rakstot referātu sapratu, ka negatīvie vērtējumi ir daudz vairāk. Sociāldarvinisms attaisno daudzas lietas, kas mūsdienu sabiedrībai varētu šķist nepieņemamas – koloniālismu, imperiālismu, pat Ā. Hitlera īstenoto rases tīrīšanu.
Sociāldarvinisma pārstāvji nav daudz, bet to atbalstīja poļu un austriešu izcelsmes sociologs Ludvigs Gumplovičs, ASV sociologs Viljams Grahams Samners un angļu filozofs un sociologs Herberts Spensers.
Sociāldarvinisma kā teorijas mūžs ir samērā neliels, bet neskatoties uz to tas ir paspējis atstāt pēdas vēsturē.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties