Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:143270
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 18 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Bezdarba vispārējs raksturojums    5
1.1.  Bezdarba veidi    6
1.2.  Bezdarba ekonomiskās izmaksas    9
2.  Bezdarba rašanās cēloņi un analīze Latvijā no 1992. – 2007.gadam    11
2.1.  Bezdarba struktūra un rādītāju analīze no 2004.-2007.gadam    12
2.2.  Bezdarba rādītāju analīze un bezdarbnieka statistiskais profils Rīgas un Rēzeknes rajonā    19
3.  Latvijas valsts politika bezdarba samazināšanā    24
3.1.  Nacionālajā attīstības plānā ietvertie risināmie uzdevumi bezdarba samazināšanai un darba tirgus stabilizēšanai    24
3.2.  Nodarbinātības valsts aģentūras realizētie pasākumi bezdarba samazināšanai    26
  Secinājumi un priekšlikumi    30
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    32
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Katras valsts ekonomiskās stabilitātes rādītājs ir pēc iespējas zemāks bezdarba līmenis. 90. gadu sākumā Latvijā radās jauna sociāla un ekonomiska problēma - bezdarbs. Līdz 1990. gadam iedzīvotāju nodarbinātība valstī bija viena no augstākajām pasaulē. To lielā mērā var izskaidrot ar ilgstošo ekstensīvo tautsaimniecības attīstību, īstenojot pilnīgas nodarbinātības principu, kas, no vienas puses, ļāva novērst bezdarbu, bet, no otras puses, noteica zemu darba ražīgumu. 90. gadu sākumā uzsāktās ekonomiskās reformas tautsaimniecības pārorientēšanai uz tirgus attiecībām ietekmēja arī darba tirgu. Latvijā bezdarba problēma ir aktuāla, jo, reorganizējot un privatizējot uzņēmumus, virknei valsts rūpnīcu pārtraucot darbību, daudzi strādājošie palika bez darba. Kopš 1990. gada strukturālo un īpašuma formu pārmaiņu rezultātā būtiski mainījās nodarbināto skaits. 90. gadu sākumā darba tirgum piemita trīs galvenās iezīmes: vispārēja nodarbinātības līmeņa pazemināšanās, darbaspēka pārdale starp tautsaimniecības nozarēm un darbaspēka pārdale no valsts uz privāto sektoru. Turklāt saasinājās neatbilstība starp darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu gan kvantitatīvā, gan kvalitatīvā aspektā, izraisot bezdarbu. [10]. Lai gan pēdējo gadu laikā bezdarba līmenim ir tendence samazināties pateicoties aktīvai valsts bezdarba politikai, tomēr tas vēl joprojām atstāj lielu iespaidu uz Latvijas ekonomiku. Lai uzlabotu situāciju Latvijas darba tirgū un spētu risināt esošās problēmas, 2006. gadā tika izstrādāts un pieņemts Nacionālais attīstības plāns (NAP) 2007.-2013. gadam, kura mērķis ir sekmēt līdzsvarotu un ilgtspējīgu valsts attīstību un nodrošināt Latvijas konkurētspējas paaugstināšanu citu valstu vidū. NAP plānā ir sadaļas veltītas darba tirgum, darba vietām, kā arī darbaspēka sagatavošanai atbilstoši darba tirgus pieprasījumam un atbalstam nodarbinātības veicināšanai. Latvijas straujā ekonomikas attīstība pozitīvi ietekmē situāciju darba tirgū – pieaug nodarbinātība, samazinās bezdarba līmenis un palielinās ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits. Pēdējos četros gados (no 2004.-2007.g.) bezdarba līmenis ir samazinājies no 8,5% 2004. gadā līdz 4,9 % 2007. gadā.
Kursa darba mērķis ir analizēt bezdarba līmeni, tā rašanās cēloņus un dinamiku Latvijā ar 1990. gadu. Ņemot vērā datu pieejamību, sīkāk būs apskatīta situācija valstī no 2004. – 2007. gadam, kā arī analizēts bezdarbnieka statistiskais profils Rīgas un Rēzeknes rajonā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1124784
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties