Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:141819
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Platons(427.-347. g. pr. Kr.) ir Sokrata skolnieks. Tāpat kā Sokratam, filozofija viņam nav tikai abstrakta teoretizēšana, tā saplūst ar pašu dzīvi tās virzībā uz gaismu un patiesību. Platons filozofiskiem meklējumiem piedēvē dziļi ētisku jēgu; filozofēt viņa izpratnē nozīmē tapt labākam un darīt labākus un gudrākus arī citus.
Viņš cēlies no slavenas Atēnu aristokrātu dzimtas. Viņa īstais vārds ir Aristokls, Platons ir iesauka, kuru viņš iegūst savu plato plecu un varenā auguma dēļ un nozīmē "platais". Viņa tēva senču vidū ir valdnieks Kodrs, mātes dzimta savukārt saistīta ar leģendāro reformatoru Solonu. Kopš bērnu dienām Platons guvis labu izglītību. Gan audzināšana ģimenē, gan arī plašie sakari Atēnu aristokrātu aprindās orientēja viņu uz sabiedriski politisku darbību. Taču šajā jomā drīz vien krājās arī rūgta pieredze. Intrigas, vardarbība, korupcija radīja dziļu nepatiku pret pastāvošajām sabiedriskās dzīves un valsts organizācijas formām.
Sokrata nāve izraisīja tik lielu dvēseles satricinājumu, ka Platons no politiskās dzīves aizgāja. Pēc viņa domām, politikai jārod neapstrīdams pamatojums. To, uzskata Platons, varētu sniegt vienīgi īsta filozofija.
Līdz mūsu dienām nonākuši 42 dialogi un 13 vēstules, Zinātnieku vidū nepastāv īsta vienprātība, vai visi Platonam piedēvētie darbi patiešām pieder viņa spalvai.
Plašāk pazīstami ir dialogi "Menons", "Dzīres", "Valsts”. Darbojošos personu vidū sastopami daudzi Platona laikabiedri - filozofi, politiskie darbinieki, Atēnās plaši pazīstami tirgotāji un amatnieki.
Gadsimtu gaitā nozīmīgumu nav zaudējušas arī Platona atziņas par sabiedriskās dzīves organizācijas principiem, kurus viņš izklāsta darbā "Valsts". Šīs traktāts bija rakstīts, jo Platons nebija apmierināt ar savas valsts struktūru, valdību un politiku. Darbā viņš aprakstīja ideālo valsti, tādu „ATLANTĪDU”, pie kā visiem valstīm ir jātiecas.
„Valsts” ir uzrakstīts dialoga formā, dialogs notiek starp Sokratu un Glaukonu. Neskatoties uz to, ka tas ir dialogs, es laikam tomēr varētu to nosaukt par monologu. Ja mēs paskatīsimies uz Glaukona atbildēm, tad redzēsim , ka viņš tikai piekrīt Sokratam, un dara to ar 1-2 teikumiem, viņš pats savas domas neizteic. Es domāju, ka tas ir diezgan simboliski, jo Platons ļoti cienīja savu skolotāju Sokratu un šeit parādīja, ka viņam vienmēr ir taisnība, u ka ar viņam nevar nepiekrist.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1182711
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties