Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:140683
 
Vērtējums:
Publicēts: 31.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  NACIONĀLĀ PARKA VĒSTURE    4
2.  NACIONĀLĀ PARKA UZBŪVE    7
2.1.  BALTKRIEVIJAS DAĻA    7
2.2.  POLIJAS DAĻA    9
3.  DZĪVĀ DABA    10
3.1.  FLORA    10
3.2.  FAUNA    11
3.2.1.  EIROPAS BIZONS – SUMBRS    12
3.2.2.  SAVVAĻAS ZIRGS – TARPANS    14
  NOBEIGUMS    15
  INFORMĀCIJAS AVOTI    16
Darba fragmentsAizvērt

Belovežas nacionālais parks atrodas pirmatnējo Belovežas mežu teritorijā. Parka teritorija aizņem aptuveni vienu desmito daļu no sākotnējiem Belovežas mežiem, kuru bagātā flora un fauna iekļauj dažādas sugas, kas raksturīgas reģioniem gan rietumu, gan austrumu Eiropai. Belovežas Nacionālais parks ir visvecākais Polijā un viens no vecākajiem Eiropā, atrodas valsts ziemeļrietumos, Podļases Vojevodistē, uz Polijas – Baltkrievijas robežas. Tas tika dibināts 1921.gada 29. decembrī kā meža liegums. Tātad šogad tas svin savu 85. gadu jubileju. Poļu Belovežas platība līdz 1996. gadam bija 5 348 ha, bet vēlāk teritoriju paplašināja līdz 10 502 ha.
Savukārt Baltkrievijas daļā Nacionālais parks “Belovežas gārša atrodas” valsts dienvidrietumos 340 km no valsts galavaspilsētas Minskas, Grodņenskas un Brestas apgabalos. Nacionālā parka teritorija sastāda apmēram 120 tūkst ha. Tas oficiāli kā Nacionālais parks tika dibināts 1991. gadā, bet kā dažādu veidu aizsargājama teritorija, kopā ar Polijas daļu, ir bijis jau no viduslaikiem.
Parku teritorija ir unikāla ar to, ka šai teritorijā nav saskatāmas tik pat kā nekādas cilvēka darbības pēdas. Šeit atrodas meži, kas nekad nav tikuši izcirsti, kā arī nav stādīti. Tieši tādēļ arī mežonīgās ainavas ir tik savdabīgas, jo veidojušās ļoti ilgā laika periodā. Parkā ir koku audzes, kuru vidējais vecums ir ap 200 gadiem un arī vecākas. Tiešī šī nemainīgā vide arī atļāva saglabāties tik plašai florai un faunai šai apgabalā un, manuprāt, tā ir ļoti liela vērtīb, kas jācenšas pēc iespējas labāk nosargāt, lai mēs zinātu kāda pasaule varētu būt bez cilvēka iejaukšanās. Nacionālā Parka teritorija atrodas Belavežas pirmatnējo mežu centrālajā daļā un ir viens no vislabāk saglabātajiem un dabiskākajiem mežu areālā Eiropas zemieņu daļā. Tas ir viens no pirmajiem Nacionālajiem parkiem, kas atrodas uz robežas un turpinās gan vienā gan otrā robežas pusē. Polijas daļā tas ir Belovežas Nacionālais parks (Park Narodowy w Bialowiezy), bet Baltkrievijas pusē tas ir Belovežas Gāršas Nacionālais parks (Belaveskaya Pushcha). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties