Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:139178
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Krāsu simbolika

Pasaule ir krāsaina. Krāsa – tā ir atstarota gaisma. Kaut gan ikdienā mēs par to daudz nedomājam, ikviens no mums atrodas nemitīgā krāsu ietekmē, jo katra krāsa atšķirīgi iedarbojas uz cilvēka smadzenēm. Kad mēs redzam kādu krāsu, mūsu smadzenēm pienāk noteikts signāls. Piemēram, ļoti spilgtas, košas un spožas krāsas iedarbojas uz to smadzeņu daļu, kas atbild par muskuļu darbību un kustību sistēmu.

Sarkanā krāsa - aizrautīgums, enerģija, aktivitāte, kaisle, tieksme, ātrums, spēks, izturība, karstums, mīlestība, naids, draudi, bīstamība, uguns, asinis, karš, vardarbība, viss saspringtais un kaislīgais.
Sarkanais tonis ir visspilgtākais un visvairāk uzmanību piesaistošākais no visiem krāsu toņiem. Bērni sava egocentrisma varā mīl spilgtu sarkanu krāsu. Arī pieaugušiem cilvēkiem tā rada uzmundrinošas enerģijas lādiņu. Spilgti sarkanas detaļas liek pievērst uzmanību pat visneitrālākajai videi, tādēļ dizaineri bieži vien savas jaunās idejas un projektus izstāda sarkanā gaismā.
Senajā Romā sarkanā krāsa bija varas pārstāvju simbols, tāda pati nozīme bija kardināla sarkanajai mantijai. Austrumnieku kultūrās sarkano bieži izmantoja kāzu ceremonijās kā krāsu, kas apliecina šķīstību, nevainību un gatavību ziedoties.
Interjerā sarkanā krāsa ļauj radīt spēcīgus efektus. Tā var atdzīvināt vidi, radīt siltuma sajūtu un padarīt telpu elegantu. Mazas sarkanas lietiņas šķiet īpaši pievilcīgas, īpaši kompaktas un patīkamas.
Tiek uzskatīts, ka sarkans griestu krāsojums ir smags un rada griestu augstumu samazinošu efektu. Uz lielākām virsmām sarkana krāsa šķiet liesmojoša, pat dedzinoša, un tā var likties pārāk agresīva. Guļamistabās dominējoša sarkanā krāsa, sava spēcīgā enerģētiskā veidola dēļ būs pārāk stiprs kairinātājs. Izmēģinājumi ir pierādījuši, ka ar aizvērtām acīm pie sarkanām virsmām rodas kairinājuma sajūta.
Pie sarkana monohromatiska apgaismojuma paaugstinās asinsspiediens, paātrinās pulss, elpošana, palielinās mirkšķināšanas daudzums minūtē. Sarkanās un infrasarkanās krāsas absorbēšana ar hemoglobīnu palielina ķermeņa temperatūru un rada siltuma sajūtu. Palielinās cukura daudzums asinīs, aktivizējas hormonālā darbība. Muskuļu reakcijas ātrums vidēji palielinās par 12 %, palielinās roku spiediena spēks. Palielinās adrenalīna apjoms, ko izstrādā virsnieru dziedzeris, ko pavada asinsvadu samazināšanās un asinsrites sistēmas atdzīvināšanās. Bieži pazeminās sāpju slieksnis. Pēc neilga laika rodas organisma atbildes reakcija.
Sarkanā krāsa psiholoģiski tiek uzskatīta par kairinoši uzbudinošu, atkarībā no cilvēka un situācijas tā vai nu aktivizē un piedod spēku, padara dzīvespriecīgu un veicina kontaktu vai arī izsauc nemieru un nervozitāti. Pateicoties stimulētajam kairinājumam sarkanā krāsa rada brīnišķīgu atmosfēru priekš ideju rašanās, taču ne priekš to realizēšanas. Ir ieteicams izvairīties no sarkanās krāsas nervozos un agresīvos periodos.
Sarkanās krāsas ietekmē tiek pārvērtēts laiks un svars liekas smagāks. Sarkani oranža krāsa tiek uzskatīta par viserotiskāko krāsu, tā pasliktina koncentrēšanās spēju un veicina miglainu domu rašanos. Atmosfēru, kas labvēlīga nopietnām pārdomām rada aukstie sarkanās krāsas toņi. Par mierīgu un simpātisku tiek uzskatīta tumši sarkana krāsa, kas veicina svētku un pieklājīgas vides veidošanu.

Man sarkanā krāsa asociējas ar kaisli, pārliecinātību, drosmi. Sarkanā ir līdera krāsa. Dienās, kad jūtos nelāgi, sarkano krāsu nevilktu, jo tā ir spilgta un pamanāmākā nekā visas citas. Sarkano krāsu vēlētos vilkt tad, ja vēlētos, lai kāds domā, ka esmu droša par to, ko daru, spēju pierādīt savu pārliecību un ka mans pašvērtējums ir ļoti augsts. Es nevēlētos istabā, piemēram, sarkanas sienas, jo, manuprāt, tās būtu pārāk uzmundrinošas, es nespētu atslābināties, nomierināties, iespējams, pat izgulēties. Ar sarkanu krāsu man asociējas arī karstums un uguns, kas, savukārt – kaut kādu bīstamības pakāpi, vēl arī sarkanā ir izaicinoša krāsa.

Dzeltenā krāsa - dzeltenajai krāsai ir divas pretējas simboliskas nozīmes. Tā nozīmē prieku, laimi, optimismu, ideālismu, iztēli, cerību, saules krāsu, vasaru un zeltu. Pēdējā asociācija norāda arī uz gļēvulību, nodevību, skaudību, tieksmēm, melīgumu, slimību un bīstamību. Dzeltenā kopā ar melno ir sargājoša krāsa, aizsardzības krāsa.
Dzeltens ir zelts, gaisma un Saule. Islāmā zeltaini dzeltenais simbolizē gudrību un labu padomu, bet bāli dzeltens ir viltība un nodevība. Ēģiptē dzeltenais ir skaudības un negoda krāsa, bet Eiropā tas tiek saistīts ar gļēvumu. Āzijā dzeltenā ir karaliskā, svētā krāsa. Ķīnā dzeltenais bija imperatoru krāsa. Tā ir visvieglāk saredzamā krāsa, tāpēc tiek izmantota kā starptautiski atzīts brīdinājuma signāls. Dzeltenā krāsa Senās Ķīnas simbolikā nozīmēja lesa zemi un vienlaikus centru. Bieži vien zelta krāsu sauc par dzeltenu, dievus nereti attēloja ar zeltaini dzeltenu ādas krāsu.
Dzeltenā- nodevības krāsa. Kopš viduslaikiem Eiropā dzeltenais nozīmē nodevību un neuzticamību. Kristus laikā Jūda apņemdams Jēzu ar savu dzelteno apmetni un sniegdams tam skūpstu, virspriesterim rāda, ka Jēzus ir jāsagūsta. Tālab viduslaikos ebrejiem vajadzēja nēsāt dzeltenas drānas. Renesanses laikmeta cilvēkam šī krāsu simbolika būtu acīmredzama. Gēte savā krāsu mācībā par dzelteno krāsu izsakās, ka tā esot līksma, spirgta un maiga krāsa; taču tā viegli top neizskatīga, sīkākais piemaisījums tai laupa vērtību, padarot to neglītu un netīru. Pieļaujama ir tikai viegli sarkanīga nokrāsa, kas to padara siltāku. Visbiežāk dzelteno krāsu uzskata par saules krāsu: savā divdabīgajā būtābā tā ir tik viegli samulsināmās intuīcijas, nojautu, priekšnojautu krāsa, kurā tomēr slēpjas saules īpatnējais spēks, kas spēj iekļūt visur un dāvāt gaismu. Zelta dzeltenais tonis ar viegli sarkanīgu piejaukumu parasti nozīmē tiekšanos pēc gudrības, netīri dzeltens- viltīgu naidīgumu. Koši dzelteno krāsu tautas simbolika saista ar skaudību un greizsirdību.Seno maiju pasaules uztverē dzeltenā nokrāsa (citrinitas) norāda uz matērijas pārvērtību, kļūstot par filozofu akmeni, kad melnā krāsa top par sarkanu.
Dzeltenā krāsa ir visspilgtākā no krāsu apļa, starojoša un mirdzoša krāsa. Ļoti maz ir tādu cilvēku, kas uzskata to par savu vismīļāko krāsu. Ir novērots, ka relatīvi daudz tai dod priekšroku 17 līdz19 gadus jauni vīrieši.
Salīdzinājumā ar sarkanās krāsas toņu daudzveidību, dzeltenās krāsas toņi ir stipri ierobežoti. Pat neliela zilās krāsas piedeva padara to zaļu, sarkanās krāsas piedeva virza to uz oranžā pusi, savukārt melnās krāsas piedeva padara dzelteno blāvi zaļu.
Dzeltenās krāsas izmantošana interjerā drīzāk ir izņēmums nekā likums. Vajadzības apmierināšanas gadījumā grīdas un mēbeles dzeltenā krāsā izvēlas lielākoties no dabīgas nebeicētas koksnes. Intensīva dzeltenā krāsa daudziem liekas pārāk spilgta un uzmācīga, iedarbojas nogurdinoši un pastiprina nogurumu no pilsētas trokšņa. Maigi dzeltena krāsa iedarbojas pretēji – tā sasilda, rada priecīgu un saulainu sajūtu. Gaiši dzelteni griesti atstaro siltumu un liekas viegli un saulaini. Dabīga dzeltena toņa koka grīda padara telpu gaišāku un plašāku. Dzeltenā krāsā nokrāsota grīda liekas pārāk viegla, radot nepārliecinošu sajūtu. Visā visumā daudz pieņemamāka ir dzeltena krāsa, kas teicas uz oranžo, kas tiek atzīts par siltu, vieglu un draudzīgu. Pateicoties savam vieglumam dzeltenā krāsa it kā piepaceļ priekšmetus un virsmas, padara tās vieglākas.
Eksperimentāli ir pierādīts, ka dzeltenie gaismas stari, kaut arī neietekmē asinsspiedienu, taču iedarbojas uzbudinoši uz kustīgo aktivitāti. Emocionālā plāksnē, dzeltenā krāsa ir piemērota garastāvokļa uzlabošanai un depresijas pārvarēšanai, jo ievieš cerību un optimismu. Dzeltena krāsa stimulē smadzeņu darbību un veicina jauna informācijas materiāla uzņemšanu. Tā piesaista uzmanību un paaugstina cilvēka gatavību kontaktēties, uzlabo jaunas informācijas uztveršanu. Vienlaicīgi dzeltena krāsa iedarbojas nogurdinoši uz acīm, bet pie ilgstošas tās iedarbības pazeminās spēja koncentrēties. Ir ieteicams izvairīties no dzeltenā stipras pārbudinātības gadījumos, kad tiek novērota paātrināta sirdsdarbība. Ir novērots, ka tai ir negatīva ietekme drudža un iekaisuma gadījumos.
Es dzelteno krāsu saistu ar bērnību, prieku, bezrūpību, smiekliem. Tā, manuprāt, ir visgaišākā krāsa, ji it kā visu laiku liek just saules siltumu. Dzelteno krāsu noteikti nevilktu, ja justos slikti, jo tā ir spilgta, pamanāma, kontrastētu mans bēdīgums acīs.

Mana istaba ir maigi dzeltenā krāsā un es tajā jūtos labi, jo tā man it kā uzlabo omu, piešķir pat nedaudz spēku un vēlmi būt aktīvai. Domāju, ka spilgtāks dzeltenais istabai nebūtu piemērots, jo tas būtu pārāk spiedošs, nogurdinošs.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties