Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:136182
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
Darba fragmentsAizvērt

Kā norāda filozofs Jānis Broks, bez dabisko tiesību klātbūtnes nav iespējama ne tikai tiesību filozofija, bet arī tiesiska cilvēciska dzīve. Pozitīvajām tiesībām ir jābūt pakārtotām dabiskajām tiesībām. Dabiskās tiesības ir kā vispārējie noteikumi jebkuras tiesību sistēmas izveidei. Tās nosaka, uz ko drīkst piespiest cilvēku, bet uz ko nekādā ziņā nedrīkst viņu mudināt, kā arī tiek izvēlētas piespiešanas metodes un procedūras. Dabiskai tiesībai jābūt universālai un vispārējai, piemērotai visām tiesību sistēmām.
Advokāts Jānis Neimanis norāda, ka dabiskās tiesības ir tiesības augstākajā izpratnē. Tās stāv pāri visām pozitīvajām tiesībām. Tās ir rīcības mērs un sirdsapziņa, tās ir likumu karalis, normu norma. Galvenais dabiskās tiesības tradīcijas princips – secinājums par augstāku pastāvīgi spēkā esošu, no valsts neatkarīgu normu un principu pastāvēšanu, kas reprezentē saprātīgumu, taisnīgumu, objektīvo vērtību kārtību, Dieva gudrību, kas ir ne tikai kā direktīvas likumdevējam, bet arī darbojas tiešā veidā. Dabiskās tiesības projektē, kādām tiesībām ir jābūt.
Dabisko tiesību meklējumi ir universālu jēdzienu meklējumi. To galvenais mērķis – nevis konkrēti uzdevumi, bet gan valdošie ideāli un pētījumi par ideālu īstenošanos vēsturē. Tāpēc dabiskās tiesības paredz pastāvīgi mainīgas juridiskās normas. Tiesību regulatīvi netiek mākslīgi konstruēti. Tie balstās uz dabiskajām tiesībām, kuras mainās līdz ar sabiedrību. Nekas nestāv uz vietas, mainās sabiedrība un mainās morāle un tikumi, tāpēc arī pozitīvo tiesību normas laiku pa laikam tiek pārskatītas, uzlabotas un papildinātas.
Dabiskās tiesības ieņem nozīmīgu vietu blakus pozitīvajām tiesībām, tās eksistē paralēli pozitīvajām tiesībām un tādējādi veidojas specifiska, sajaukta tiesību sistēma. Dabisko tiesību principi kalpo kā mēraukla tiesību novērtēšanai, ko daudzkārt uzsvēruši Eiropas Savienības un ANO diplomāti. Mūsdienās iespaidīgākās politiskās un ekonomiskās organizācijas (ANO, EFTA, ES, NATO, Ziemeļvalstu padome) pieprasa, lai dalībvalstu likumdošanā nebūtu pretrunas ar vispāratzīto dabisko tiesību principiem. Šis fakts jau vien pierāda, ka dabisko tiesību loma mūsdienās ir pietiekami augsta un svarīga.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties