Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:134220
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Prakses mērķis un uzdevumi    3
  Mērķa grupas vispārīgs raksturojums    4
  Mērķa grupas sociālās situācijas vispārīgs raksturojums    6
  Cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem sociālais portrets    9
  Mērķa grupas pamatvajadzības, to apmierināšana RSAC ‘’Gaiļezers’’    13
  Mērķa grupas sociālo problēmu identifikācija    22
  Kopienas sociālo pakalpojumu tīkls mērķa grupas sociālās situācijas uzlabošanai    23
  Normatīvo aktu atbilstība mērķa grupas vajadzībām    27
  Sociālā darbinieka kompetences atspoguļojums    31
  Sociālā darba perspektīvas mērķa grupas sociālās situācijas uzlabošanai    34
  Nobeigums    36
  Izmantotie avoti    37
  Pielikums    38
Darba fragmentsAizvērt

Manuprāt, būtiski uzsvērt to, ka cilvēkam, kuram ir garīgās attīstības traucējumi, piemīt tāda pati autentiska, unikāla daba kā jebkuram citam, neatkarīgi no jebkādiem personu raksturojošajiem parametriem. Psiholoģiskais portrets katram no šīs mērķa grupas pārstāvjiem ir atšķirīgs, jo tas koncentrē noteiktas, tikai šim indivīdam raksturīgas īpašību kombinācijas, un tomēr, cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem ir raksturīgas noteiktas pazīmes, kas būtiski ietekmē šo personu sociālo funkcionēšanu.
Ņemot vērā RSAC ‘’Gaiļezers’’ sniegto pakalpojumu mērķa auditoriju, manuprāt, svarīgi minēt to, ka cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem garīgās attīstības traucējumu pakāpi prakses institūcijas kontekstā, norāda Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas piešķirtās 1. vai 2. grupas invaliditāte. Tādēļ prakses atskaites ietvaros, invaliditātes jēdzienu lietošu mērķa grupai diagnosticēto garīgās veselības ierobežojumu saistībā.
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma1 izpratnē garīga rakstura traucējums ir psihiska saslimšana un garīgās attīstības traucējums, kas ierobežo personas spējas strādāt un aprūpēt sevi, kā arī apgrūtina tās iekļaušanos sabiedrībā. Vispusīgi pētot teorētiskos materiālus par cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem raksturojošajām pazīmēm, nonācu pie secinājuma, ka viena no garīgās attīstības traucējumu formām ir saistīta ar ievērojami atšķirīgu intelektuālo funkcionēšanu, kas atkarīga no dažādu faktoru (ārēju un iekšēju) mijiedarbības. Par šiem garīgās attīstības traucējumiem liecina intelektuālās attīstības koeficients (IQ), kas zemāks par 70 punktiem, kam pievienojas cilvēka vecumam atbilstošas adaptīvās uzvedības traucējumi (tādi kā komunikāciju, sociālās prasmes un pašaprūpi ierobežojoši faktori).
Izvērtējot informāciju, kas piedāvāta elektroniska mācību kursa „Cilvēku ar invaliditāti nodarbinātība” 2 ietvaros, izdalīju, manuprāt, nozīmīgākās cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem raksturojošās pazīmes un tās ir sekojošas:
- Personām ar garīgās attīstības traucējumiem ir daudz ilgāks tā sauktais “latentais” periods (laiks, kas nepieciešams, lai signāls no receptoriem nonāktu smadzenēs un sniegtu atbildi), kas negatīvi ietekmē visus kognitīvos procesus;
- Absolūtais sajūtu slieksnis ir izmainīts (jutīgums nav tik ass, tas var atšķirties). Piemēram, augstākas ir izsalkuma un slāpju sajūtas, izmainītas ādas sajūtas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1310601
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties