Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:130194
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Alus ražošanā izmantojamās izejvielas    3
1.1.  Iesals    3
1.2.  Apiņi    4
1.3.  Alus raugs    5
1.4.  Ūdens    6
2.  Alus ražošana    7
2.1.  Alus ražošanas tehnoloģiskā shēma    7
2.2.  Iesala malšana    8
2.3.  Misas gatavošana shēma    10
2.5.  Iejavas gatavošana    10
2.6.  Iejavas filtrēšana    13
2.7.  Misas vārīšana    16
2.8.  Misas dzidrināšana    19
2.9.  Misas dzesēšana    20
2.10.  Misas raudzēšana    20
2.11.  Pēcraudzēšana (nogatavināšana)    22
2.12.  Alus filtrēšana    23
2.13.  Alus pildīšana    26
  Alus    31
  Secinājumi    32
  Izmantotā literatūra    33
Darba fragmentsAizvērt

Bez šīm četrām pamatizejvielām var izmantot arī dažādas papildizejvielas, piem. miežu cieti, kukurūzas putraimus, rīsus, cukura sīrupu u.c. izejvielas.
Papildizejvielu nozīme – piedod alus šķirnēm dažādas garšas īpašības, kā arī daudzām papildizejvielām ir ekonomiskais pamatojums.

1.1 Iesals
Alus ražošanā ar vārdu “iesals” parasti saprot miežu iesalu. Retumis iesalu gatavo arī no kviešiem (senāk arī no rudziem, auzām), citās pasaules klimata joslās arī no prosas, rīsiem, kukurūzas, taču tad parasti ir runa par t.s. speciālo alu vai alum līdzīgiem dzērieniem. Cita lieta, ka iesalu no miežiem var gatavot dažādi- alus ražošanā izmanto gan gaišos, gan tumšos iesals, tāpat arī karameļiesalu..
Iesala ražošana ir samēra ilgstošs process, kas prasa daudz darba, labu tehnoloģiju, lielas ražošanas platības. Ņemot vēra iesalā esošo fermentu aktivācijai nepieciešamo “atpūtas laiku” noliktavā, no tā ražošanas sākuma līdz nodošanai alus vārīšanai nepieciešamas vismaz 38-40 dienas. Latvijā var izaudzēt kvalitatīvus alus miežus, tomēr vietējo ražu iesala gatavošanai izmanto tikai Tērvetes, Bauskas un Piebalgas alus darītavas. Grūtāk ir ar audzēšanu, jo prasības kvalitatīviem alus miežiem ir ļoti augstas. Lai iegūtu labas kvalitātes iesalu, alus mieži jāaudzē vienlaidus platības, no kurām varētu novākt viendabīgus un vienmērīgas kvalitātes alus miežus.
Iesalu iegūst – mērcējot, diedzējot un kaltējot miežu graudus. Iesala ražošanas ilgums – 38-40 dienas un vismaz 1 mēnesi iesals vēl tiek izturēts.
Iesala ārējais izskats: jābūt tīram, ar graudu piemaisījuma saturu ne vairāk kā 5 % (2 šķira), bez asnu piejaukuma, appelējušiem graudiem un graudu kaitēkļiem.
Krāsa: vienmērīga, no gaiši dzeltenas līdz zeltainai, nav pieļaujams zaļgani tumši toņi.
Smarža: iesala, tīra, mazliet stiprāka ir tumšam iesalam, nav pieļaujama skāba, pelējuma un citas svešas smaržas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1150842
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties