Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:128527
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  XVII - XIX gadsimts    4
3.  Latvijas valsts un policijas izveidošana: 1915 -1918    6
4.  Policijas pirmās dienas Latvijas valstī: 1918    8
5.  Latvijas Republikas policijas likvidācija: 1940    10
6.  Izmantotās literatūras sarakts    12
7.  Pielikums    13-15
Darba fragmentsAizvērt

Par Latvijas policiju stāstu varētu sākt ar 1918. gadu, kad „Latvija” radās kā valstisks veidojums. Līdz tam Latvijas teritorijā pastāvēja dažādu valstu teritoriālie veidojumi. Vēstures gaitā Latvijā valdīja gan vācieši un krievi, gan poļi un zviedri. Latgale gandrīz visu laiku dzīvoja savu, atšķirīgu dzīvi, arī Kurzemē bija vasaļvalsts ar savu politisko iekārtu un likumdošanu. Tomēr sākt Latvijas policijas vēsturi tikai ar 1918. gadu būtu nepareizi. Lai arī nebija Latvijas valsts, bija Latvijas zeme un cilvēki, bija arī policija.
Anna Žīgure savā grāmatā par Latvijas policijas vēsturi, pētījumu sāk ar 1201. gadu. Var jautāt – kādēļ policijas vēstures pētījums sākts ar 1201. gadu, ja formāli Rīgā policiju nodibināja tikai 1787. gadā?
Visos cilvēces attīstības posmos pastāvējusi noziedzība un kāds ar to cīnījies. Tātad – kaut gan policija kā atsevišķi nodalīts institūts nepastāvēja, policijas funkcijas tomēr tika pildītas. Sākotnēji to varēja veikt vienas kopienas locekļi sabiedriskā kārtā. Vēlāk, attīstoties valstiskiem veidojumiem, policijas funkcijas nodeva algotiem karakalpiem, kuru pienākumos ietilpa gan aizsardzība pret ārējo ienaidnieku, gan iekšējās kārtības uzturēšana.
Līdz profesionālas policijas izveidošanai Rīgā un tās apkārtnē policijas funkcijas pildīja dažādas algotu personu grupas, kā arī paši iedzīvotāji sabiedriskā kārtā. Algotņiem pieskaitāmi gan Zobenbrāļu ordeņa bruņinieki, gan Rīgas bīskapa karakalpi, gan Rīgas pilsētas algotie karakalpi, naktssargi un tiesu darbinieki. Sabiedriskā kārtā policijas funkcijas vajadzēja pildīt pilsētas ģilžu apvienību locekļiem un lauku apgabalu vēlētajām amatpersonām. Tāpēc, lai arī formāli policijas nebija, kāds tomēr noziedzniekus meklēja, aizturēja un sodīja.
Daudz uzmanības vajadzēja pievērst arī politiskajām izmaiņām vēsturē, jo, mainoties politiskajai situācijai, mainījās arī likumdošana, kārtībsargājošo policijas funkcijas bija nodotas valsts un pilsētas karakalpu pārziņā, kuri tieši tika iejaukti visos politiskos strīdos, tās skāra arī sabiedriskās kārtības uzturēšanas principus. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties