Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:128151
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mitrālās vārtules insuficiences etioloģija un patoģenēze
Mitrālās vārstules insuficience ir šā vārstuļa nepietiekama aizvēršanās sistoles laikā. Visbiežāk tā attīstās reimatiska vai septiska endokardīta rezultātā. Vārstulim nepietiekami slēdzoties, kambaru sistoles laikā, daļa asiņu no kreisā kambara atplūst atpakaļ kreisajā priekškambarī. Kreisajā priekškambarī tad ieplūst ne vien asinis no plaušu vēnām diastoles periodā, bet arī asinis no kreisā kambara sistoles periodā. Kreisais priekškambaris tiek izplests un asinsspiediens tajā paaugstinās. Sakarā ar to kreisajā priekškambarī tiek traucēta asiņu atplūde no mazā asinsrites loka caur plaušu vēnām, tādēļ paaugstinās asinsspiediens mazajā asinsrites lokā, bet tas savukārt apgrūtina sirds labā kambara darbu, un iestājas sirds mazspēja. Lai novadītu lielajā asinsrites lokā vajadzīgo asins daudzumu, kreisam kambarim jāstrādā pastiprināti. Tādēļ mitrālās vārstules insuficiences gadījumā parādās arī kreisā kambara pārslodzes pazīmes.

Mitrālās vārstules komplikācijas
Slimības norise lielā mērā atkarīga no sirds muskuļa stāvokļa un vārstuļa bojājuma pakāpes un stabiluma. Ja mitrālās vārstules insuficience ir reimatiskas izcelsmes tad uzliesmojot šai slimībai, ātri var iestāties sirds mazspēja. Tās cēlonis ir gan sirds muskuļa reimatisks bojājums, gan vārstuļu bojājuma palielināšanās sakarā ar endokardīta recedīvu. Sirds mazspēja šiem slimniekiem var iestāties arī no miokarda pārslodzes, koronārsklerozes un akūtām vai hroniskām infekcijām, kuras vājina sirds muskuli. Mitrālās vārstules insuficieces norise var būt arī labvēlīga. Tad slimnieks ilgstoši saglabā ne vien labas darba spējas, bet jaunībā spēj veikt sportisku slodzi. Galvenās komplikācijas ir reimatisma recidīvs un sirds mazspēja. Uz reimatisma bojātā vārstuļa var sākties arī septisks endokardīts.

Priekškambaru starpsienas defektam raksturīgs patoloģisks savienojums starp kreiso un labo priekškambari, tāpēc asinis no kreisā priekškambara, kur normāli ir augstāks spiediens, nonāk labajā priekškambarī. Tas rada sirds labās puses, it īpaši labā kambara pārslodzi, kuras sekas ir labā kambara muskulatūras hipertrofija un tā dobuma paplašināšanās. Palielinātais asiņu daudzums sirdslabajā pusē pakāpeniski rada plaušu asinsvadu spazmas un vēlāk sklerozi.

Biežākās sūdzības pacientiem ar sirdkaitēm
Ātra nogurdināmība, kas saistīta ar sūkņa funkcijas pavājināšanos;
Smagums un uzpūšanās sajūta aknu apvidū sakarā ar aknu palielināšanos
Kāju tūska un šķidruma uzkrāšanās vēdera lejasdaļā, ko izraisa asiņu sastrēgums lielā asinrites loka asinsvados.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties