Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:127622
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sievietes dzimumorgānu fizioloģija, izšķir vairākus ciklus: menstruālo, ovariālo un uterīno ciklu.
Sievietes reproduktīvo briedumu raksturo regulārs menstruālais cikls: pulsveidīga gonadotropā atbrivotājhormona sekrēcija hipotalāmā ar sekojošo gonadotropo hormonu (folīkulu stimulējošais hormons – FSH, luteīnizētājhormons – LH, prolaktīns) sekrēciju, olnīcas folikulu nobriešanu, ovulāciju un dzeltenā ķermeņa veidošanos, dzimumhormonu sekrēciju, histofizioloģiskām pārmaiņam endometrijā. Menstruālo ciklu regulē hipotalāma – hipofizārā – olnīcu sistēma.
Pirma menstruācija ir vidēji 13 gadu vecumā, norma 9 – 15 gadu vecumā. Fertilais vecums ilgst vidēji 30-40 gadus.
Menstruāla cikla garumu skaita no menstruācijas pirmās dienas līdz nākošo menstruāciju dienai. Menstruālā cikla ilgums parasti ir 28 dienas, norma 21 – 35 dienas. Asins zudums vidēji ir 35 ml, norma 30 –80 ml.
Spilgtākas pārmaiņas sievietes organismā menstruālā cikla laikā noris olnīcās un dzemdes gļotādā – endometrijā.
Menstruālā cikla laikā sievietes organismā norisinas sarešžģītas bioloģiski nozīmīgas pārmaiņas, kas ritmiski atkārtojas (cikls) un sagatavo organismu grūtniecībai.
Dzimumšūnu apaugļošanās. Tas ir virišķās un sievišķās dzimumšūnas saplūšana, kuras rezultāta veidojas zigota – jauna organisma sākums. Dzimumšūnu nobriešanas procesā mejozes gaitā tajās izveidojas haploīdu hromosomu skaits (23 hromosomas). Apaugļošanas rezultātā jaunizveidotās šūnas, kodolā atjaunojas pilnīgs hromosomu skaits (46 hromosomas ).
Apaugļošanās parasti notiek olvada ampulārajā daļā, kurā viena olšūna satiekas ar miļjoniem spermatozoīdu Spermatozoīdu iekļūšana olšūnas citoplazmā traucē zona pellucida un corona radiata. Spermatozoīdu izdalītie enzīmi (hialuronidāze, mucināze un c.), šķīdina olšūnas staraino vainagu un spermatozoīdi iekļūst olšūnā. Abu dzimumkodolu saplūstot, izveidojas vienots zigotas kodols, kurā apvienojas tēva un mātes ģenētiskā informācija. Turpmākā procesā zigota aktīvi dalās, diferencējas un strauji attīstās. Kopš apaugļošanas brīža sākas grūtniecība. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties