Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:127242
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.1.  Mobilo telefonu bāzes stacijas    4
1.2.  Mobilie telefoni    5
  Elektromagnētiskie lauki un sabiedrības veselība    7
2.1.  Elektromagnētiskā lauka starojuma veidi    9
2.2.  Elektromagnētiskā lauka raksturojums    9
2.3.  Ļoti zemas frekvences elektromagnētiskie lauki    10
2.4.  EML iedarbības efekti uz cilvēka organismu    10
2.5.  Elektromagnētisko lauku bioloģiskie un veselības efekti    12
2.6.  EMS kontrole Latvijā neatbilst normām    13
2.7.  Letālais starojums    14
3.  Kā var samazināt EML iedarbību?    15
3.1.  Aizsardzība pret EML un Profilakses pasākumi    16
Darba fragmentsAizvērt

Pasaulē mobilie telefonsakari ir pazīstami kopš 20. gs. 80. gadu vidus. Manuālās mobilo telefonu sistēmas attīstījās vienlaikus vairākās Eiropas valstīs un ASV.[Komunikāciju leksikons 134lpp]
Latvijā mobilo sakaru ēra sākās 1992. gadā, kad Latvijas teritorijā sāka darboties pirmais šāda veida pakalpojumu sniedzējs -Latvijas mobilais telefons. Tajā laikā bija pieejami sakari 1G NMT standartā, kas darbojās 450 MHz frekvencē. Šis tīkls tika atslēgts 2002. gada beigās. 1995. gadā LMT ieviesa GSM. 1997. gadā sāka darboties otrs mobilo sakaru operators - Baltkom GSM, kas jau no sākuma darbojās GSM standartā.
2008. gada februārī Latvijā ir 4 mobilo sakaru operatori, no kuriem 3 (LMT, Tele2 un Bite) darbojas GSM (900MHz un 1800MHz) un UMTS (2100MHz) standartā un 1 (Triatel) darbojas CDMA-2000 (450MHz) standartā. [http://lv.wikipedia.org/wiki/Mobilais_telefons]
1.1. Mobilo telefonu bāzes stacijas

Tās ir radioraidītāji ar antenām, kuras uzstādītas uz brīvi stāvošiem torņiem vai ēku jumtiem un nodrošina divpusējus sakarus ar mobilajiem telefoniem. Antenas izstaro elektromagnētisko lauku radiofrekvenču jomā (turpmāk – EML RF) un parasti tās darbojas GSM 900 MHz vai 1800 MHz frekvenču joslās. Tipiska mobilo telefonu bāzes stacija sastāv no nelielas iekārtu telpas vai būves un masta ar antenu.
Ir vairāki antenu veidi – paneļveida sektoru antenas (sakariem ar citām bāzes stacijām) un mastveida (pole-shaped) omni antenas (sakariem ar mobilajiem telefoniem). Šķīvjveida antenas izmanto bāzes stacijas, kas izveido sakaru  tīklu ar citām bāzes stacijām.
Ir vairāki bāzes staciju tipi: makrocellulārās bāzes stacijas, kas nodrošina galveno infrastruktūru mobilo telefonu tīklam – antenas tiek montētas pietiekami augstu. Mikrocellulārās savukārt nodrošina papildus kapacitāti vietās, kur ir liels lietotāju skaits, tās parasti izvieto pilsētās  pie māju fasādēm.
Makrocellulārās  bāzes stacijas raidītāja tipiskā maksimālā jauda ir  apmēram 5 – 10W, bet  saliktiem raidītājiem tā var sasniegt apmēram 100W. Izejas jauda var mainīties laikā un atkarībā no apstrādāto zvanu skaita. Piemēram, minimāli no 10W līdz maksimāli 100W.
Mikrocellulārās bāzes stacijas var darboties pie zemākiem jaudas līmeņiem – apmēram 1-2W. Izvietojot bāzes stacijas tuvāk vienu otrai, tajās var izmantot mazākas jaudas raidītājus. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties