Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:125537
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 14 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pēdējās desmitgadēs gan Eiropā, gan visā pasaulē par ļoti intensīvu parādību kļuvusi iedzīvotāju migrācija. Migrāciju nav iespējams apskatīt kā viennozīmīgu faktoru, tam nenoliedzami, ir trūkumi, taču ir arī savas priekšrocības. Galvenās tendences migrācijā saistītas ar darbaspēka migrāciju un patvēruma meklēšanu. Turklāt, lai spētu uzturēt ekonomisko līdzsvaru, jebkurai valstij ir svarīgi nodrošināt zināmu līdzsvaru starp imigrāciju un emigrāciju. Nenoliedzami, katrai valstij šis optimālais līdzsvars var būt atšķirīgs, ko nosaka tās ekonomiskā un sociālā situācija.
Darba izklāstā uzmanība pievērsta darbaspēka migrācijai un ar to saistītajām diskusijām un problēmjautājumiem, balstoties uz Eiropas valstu pieredzi. Paplašinoties Eiropas Savienībai, tiek atvērtas robežas ne vien tūrismam, brīvai kapitāla kustībai, bet arī brīvai darbaspēka kustībai. Viens no darbaspēka migrācijas veidiem ir kvalificētā un augsti izglītotā darbaspēka aizplūšana no valstīm, ko dēvē arī par “smadzeņu aizplūšanu”. Tas, galvenokārt, saistīts ar darbaspēka izmaksām un atalgojumu. Kvalificēti darbinieki, nespēdami savā valstī saņemt adekvātu atalgojumu, dodas uz citām valstīm, kur, darot tādu pašu vai līdzīgu darbu, pastāv iespēja nopelnīt pat vairākas reizes vairāk.
Otrs virziens, kas raksturīgs darbaspēka migrācijai, ir nekvalificētā vai zemas kvalifikācijas darbaspēka migrācija. Tradicionāli attīstītajās un attīstības valstīs, cilvēki ar zemu izglītību un kvalifikāciju sastāda ievērojamāko daļu no valsts bezdarbnieku skaita. Arī iespējas nopelnīt šim iedzīvotāju slānim ir relatīvi mazākas. Tāpēc iedzīvotāji dodas uz valstīm, kur iespējams atrast nekvalificētu darbu, diemžēl, bieži vien nelegālu, un saņemt par to ievērojami lielāku atalgojumu.
Šiem procesiem ir dažāda ietekme uz valsts ekonomiku un sociālajiem procesiem. Un protams, viss atkarīgs no konkrētās valsts jau esošā statusa un ekonomiskās attīstības līmeņa, līdz ar to darbaspēka migrācijas process, lai arī tā kopējās tendences ir līdzīgas, dažādas valstis ietekmē dažādi.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1177766
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties