Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:125336
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  ES sociālā politika    2
  ES sociālās politikas ietekme uz Latvijas Republikas iekšpolitisko situāciju un sociālo stāvokli    6
  Eiropas Sociālais Fonds    8
  ESF tiesiskā un programmēšanas bāze    10
  ESF atbalsta jomas    13
Darba fragmentsAizvērt

Eiropas Savienība (ES) neregulē katras dalībvalsts sociālo politiku, bet gan nosaka galvenās vadlīnijas un minimālos standartus. Laika gaitā ES dalībvalstis ir sākušas kopīgi risināt arvien vairāk sociālo problēmu, taču tiešs sociālais atbalsts dažādu pabalstu vai pensiju veidā joprojām ir katras dalībvalsts ziņā.1
ES sociālā politika aptver šādas jomas:
1.darba tiesiskās attiecības;
2.vienlīdzīga attieksme;
3.sociālais dialogs;
4.sociālā aizsardzība;
5.drošība un veselība darbā;
6.nodarbinātība.
Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 2.pantā starp citiem Kopienas uzdevumiem minēta arī nepieciešamība panākt augstu nodarbinātības un sociālās aizsardzības līmeni, sieviešu un vīriešu vienlīdzību, (..) paaugstināt dzīves līmeni un dzīves kvalitāti, kā arī panākt ekonomisku un sociālu kohēziju un solidaritāti starp dalībvalstīm” (saskaņā ar grozījumiem Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā, kas izdarīti ar Māstrihtas līgumu 1992.gadā un Amsterdamas līgumu 1997.gadā). Ņemot vērā šos uzdevumus, arvien vairāk palielinās ES loma sociālajā politikā, tomēr sākotnēji sociālās politikas attīstība ES līmenī nebija prioritāte.
Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā (parakstīts 1957.gadā) bija iekļauti panti par brīvas darbaspēka kustības nodrošināšanu un brīvību veikt uzņēmējdarbību. Tikai 1970.gadu sākumā Ministru padome pieņēma Sociālo pasākumu programmu, kuras prioritātes bija darba un dzīves apstākļu uzlabošana, darbinieku līdzdalība uzņēmumu vadīšanā, kā arī augstāka un kvalitatīvāka nodarbinātības līmeņa sasniegšana. Ievērojot šīs prioritātes, laika posmā no 1974. līdz 1986.gadam tika pieņemta lielākā daļa direktīvu, kuras skar darbinieku tiesību aizsardzības, darba drošības un higiēnas, kā arī dzimumu līdztiesības jomu.
Rodoties bažām, ka sociālās integrācijas process atsevišķās dalībvalstīs var pazemināt noteiktos sociālos standartus, Vienotajā Eiropas aktā (parakstīts 1986.gadā) pieņemtie grozījumi Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteica, ka, harmonizējot tiesību aktus, dalībvalstis tos var neīstenot vai īstenošanu atlikt, ja paredzētie pasākumi nacionālos standartus varētu pazemināt.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1144789
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties