Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:121874
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Biogrāfija    4
  Mākslas darba analīze    6
  El Greko gleznas    7
  Nobeigums    9
  Izmantotā literatūra    10
  Pielikums    11
Darba fragmentsAizvērt

El Greko (El Greco; īst. v. Domeniko Teotokopuli, ap 1541-1614) - pēc izcelsmes grieķis, kuru tā arī vienkārši dēvēja ("El Greco" - tulk. "grieķis"), bija dažus gadus nodzīvojis Venēcijā, kur mācījās pie Ticiāna, kā arī iepazinās ar Tintoreto mākslu, kam raksturīgs dinamisks gleznojums, figūru kustību satraukti ritmi, kā arī pagarinātas figūru proporcijas. Tas viss piesaistīja jauno El Greko, un uz abu iepriekšminēto mākslinieku daiļrades un vēl manierisma strāvojuma bāzes jaunais meistars radīja pats savu, ne ar ko nesalīdzināmu mākslu. El Greko glezniecībai raksturīgs sakāpināts dramatisms, ilgās pēc irreālā, aizmūža valstības izziņas - īpatns misticisms. Darbiem raksturīgas figūras ar izstieptām proporcijām, lauzītu līniju ritmu.
El Greko daudz darinājis reliģiska satura darbus un portretus, arī vairākas žanra kompozīcijas un ainavas. Mākslinieka gleznojumi risināti izteikti reliģiskā virzienā, tiem raksturīgs pat zināms misticisms un nereālisms, fantastiskums. Dinamiskajās kompozīcijās valda satrauktu, lauzītu līniju ritmi, košu, nevaldāmu krāsu akcenti un izstieptas figūru proporcijas.
Viens no slavenākajiem El Greko darbiem ir "Grāfa Orgasa guldīšana kapā" (1586), ko mākslinieks gleznojis, dzīvodams Toledo, Spānijā. Gleznas sižeta pamatā ir vairākus gadsimtus sena leģenda par kādu ļoti dievbijīgu Toledo novada bruņinieku, kura kapā guldīšanas ceremoniju it kā pagodinājuši no debesīm nolaidušies svētie - Sv. Stefans un Sv. Augustīns.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties