Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:120771
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Pirmā līmeņa bankas    4
  Latvijas Banka    7
  Latvijas Bankas vēsture    8
  Latvijas Bankas monetārā politika    10
  Latvijas nauda    12
  Banknošu pretviltošanas elementi    12
  Kredītu reģistrs    14
  Izmantotā literatūra    16
  Latvijas Republikas likums "Par Latvijas Banku"    18
  Latvijas Bankas 2009. gada 31. marta bilance    24
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu banku sistēmai raksturīgi divi līmeņi. Pirmais līmenis – centrālā banka jeb valsts banka. Šī banka īsteno noteiktas valsts regulējošās funkcijas, tai nav nekāda tieša sakara ar uzņēmējdarbību, tā ir atbildīga par visu banku sistēmu un centrālā banka to uzrauga. Centrālās bankas funkcijas parasti pilda viena valsts banka ( Latvijā centrālā jeb valsts banka ir Latvijas Banka. ) , bet ir arī izņēmumi - ASV darbojas centrālā rezervju sistēma, ko veido 12 bankas, kuras pārstāv plašus un ekonomiski spēcīgus ASV reģionus. Katra no divpadsmit bankām pēc īpašuma formas pieder dotā ekonomiskā reģiona privātajām bankām. Katrā no šiem 12 reģioniem ir sava centrālā banka ar dolāra emisijas tiesībām. Šo centrālo banku autonomija ir stingri ierobežota. Pārvaldnieku padomes politiku un lēmumus, kas obligāti centrālās rezervju sistēmas bankām, palīdz veidot divi valsts orgāni – Atklātā tirgus komiteja un Federālā konsultatīvā padome.
Vācijas banku sistēma butiski atšķiras no ASV sistēmas – Vācijā ir viena centrālā banka – Vācijas Bundesbanka (valsts banka), kam līdz 2001. gada 31. decembrim bija tiesības emitēt markas un ar pakļautām valsts bankām katrā no Vācijas federatīvajām zemēm kontrolēt naudas apgrozību, bet augstākais orgāns ir Centrālā banku padome, federālo banku politikas ģenerators un noteicējs. Vācijā ir vienota, kaut arī federāla banku sistēma. 1

Centrālās bankas funkcijas ir : 2
Naudas emisija – Latvijas bankai kā visām centrālajām bankām ir likuma piešķirtas monopoltiesības emitēt nacionālās naudas zīmes un monētas. Naudas daudzumu apgrozībā emitē atbilstoši papīra naudas apgrozības likumam (Irvinga Fišera likums M x V = Q x P), lai nerastu ne naudas badu, ne inflāciju.
Naudas emisijai ir vairākas apakšfunkcijas, pirmkārt, tā regulē naudas daudzumu apgrozībā, otrkārt, tīri tehniski nomaina nolietotas naudaszīmes un monētas atbilstoši speciāliem normatīviem, treškārt, kopējās naudas emisijas ietvaros emitē jubilejas monētas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114024
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties