Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:119799
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.09.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  BIOGRĀFIJA    4
2.  LOĢISKI EKSPERIMENTĀLĀ METODE    5
3.  PARETO LIKUMS JEB 80/20 PRINCIPS    6
4.  ELITES TEORIJA    7
5.  SOCIĀLAS RĪCĪBAS KONCEPCIJA    8
6.  DERIVĀCIJAS TEORIJA    11
7.  ATLIKUMU TEORIJA    13
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    15
Darba fragmentsAizvērt

7. ATLIKUMU TEORIJA
Izdarot emocionālo cilvēku darbības sfēru par galveno daļu savas socioloģiskās sistēmas, Pareto teica, ka ne visas jūtas ir cienīgas sociologa uzmanības, bet tikai tie, kuri izpaužas noteiktā veida rīcībās, kas dot iespēju tos klasificēt. Itāļu sociologs deva šiem elementiem tādu nosaukumu ka – „rezidui”, kas ķīmisko zinātņu valodā nozīme „atlikumi”, vēloties ar to pasvītrot viņu nemainīgumu, spēju palikt arī pēc tā, kad no sociālas rīcības pazūd visas racionāli apsvērumi. Atlikumi ka pamats jūtām, emocijām, kaisliem, instinktiem, psihiskiem stāvokļiem un nosliecēm, viņiem piemīt, saskaņā ar Pareto, iedzimts, dabisks, nepakļauts arējiem nosacījumiem, raksturs. Viņi ir iekšējais bioloģisks impulss, kurš determinē cilvēka sociālo uzvedību.
„Traktātā” par vispārīgo socioloģiju” trīssimt lappusēs sīki aprakstīts tāds V.Pareto socioloģijas svarīgs elements kā atlikumi. Pareto izdala sešas atlikumu grupas, pie tam tās dalās vēl daudzās apakšgrupās.
Pirmā atlikumu šķira ir „kombināciju instinkts” (Instinct of combinations). Šo atlikumu grupu Pareto uzskata par vissvarīgāko, kas ietekmējusi civilizācijas attīstību. Tie nosaka cilvēku tieksmi apvienot, savienot dažādas sociālās un dabas pasaules parādības. Šīs klases atlikumi ir visu cilvēka jauninājumu un jaunrades, visās dzīvēs jomās, pamats.
Otra atlikuma grupa ir „agregātu stabilitāte” (Persistence of aggregates): „Noteiktas kombinācijas veido elementu grupu, kuri ir cieši saistīti ar vienu veselumu un veido pabeigtu individualitāti…”. Viņi paskaidro stabilitāti cilvēku attiecību pret dažādiem notikumiem, piemēram, cilvēka attiecības ar citu cilvēku, ar sociāliem slāņiem, apvisdiem, dzīvo pret mirušo… Šās grupas atlikumi noteic konservātīsmu. Otras klases atlikumi ir tieša pretējība pirmās klases atlikumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1325273
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties