Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:118399
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Interpersonālo konfliktu vide un cēloņi    4
2.  Konfliktu veidi    6
3.  Interpersonālo konfliktu tipoloģija    8
4.  Uzvedības taktikas konfliktsituācijā    9
5.  Konflikta atrisināšana    11
6.  Secinājumi    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Darba fragmentsAizvērt

Interpersonālo konfliktu vide un cēloņi
Interpersonālie konflikti var rasties ikvienā situācijā, kad kontaktē divi vai vairāki cilvēki, saistīti ar darba, draudzības, ģimenes vai jebkādām citādākām attiecībām. Konfliktsituācijas rodas arī jebkurā vecumā.
Vairums pētnieku pirmos cilvēka konfliktus attiecina uz 1-2 gadu vecumu. Nedaudzajos konflikta izcelsmei veltītajos pētījumos apstiprināts, ka jaunākajiem bērniem konflikti parasti rodas rotaļlietu dēļ, vidējā skolas vecuma bērni konfliktē „lomu” dēļ, savukārt, vecākie bērni strīdas „spēles noteikumu” neievērošanas dēļ – acīmredzama dinamika no vienkāršajiem strīdiem līdz diskusijām par to, cik pareizi/nepareizi uzvedas kāds bērns.
Pieaugušajiem konfliktsituācijas rodas galvenokārt darbā vai ģimenē. Statistika liecina, ka ģimenes konflikta pamatā ir laulāto savstarpēja uztvere, kas bieži neatbilst realitātei. Pētījumos atklāts, ka par biežāko iemeslu konfliktam ģimenē kļūst sadzīves normu, pieņemtās kārtības neievērošana; atzinības, mīlestības un atbalsta trūkums; neprasme sadalīt lomas un pienākumus ģimenē.
Bieži konfliktē arī vecāki ar bērniem, īpaši to pubertātes vecumā, kad tam rodas vēlme pēc brīvības, savas vērtības apzināšanās. Ja tomēr pusaudzis iegūst kāroto brīvību, par to saņem ģimenes locekļu nosodījumu. Izveidojas sava veida apburtais loks, no kura izkļūt bieži vien ir gandrīz neiespējami, līdz pusaudzis nobriest.
Konflikti darbā pārsvarā rodas, ja kolēģi mijiedarbībā seko mērķiem, kas cits citam nav pieņemami, vai savstarpējās attiecībās vēlas realizēt nesavienojamas vērtības un mērķus.
Galvenie interpersonālo konfliktu iemesli ir vajadzību, motīvu, vērtību vai mērķu nesavienojamība, un nespēja vienoties par problēmas iespējamiem risinājumiem.
Konfliktu cēloņu ir daudz: atšķirīgā uztvere un dažāds skatījums uz problēmu ir cēlonis novērtējuma konfliktiem. Strīds izraisās tāpēc, ka atšķirīgi tiek vērtētas konkrētas situācijas. Zinātnieki lēš, ka šāda veida konflikti ir dabiska parādība: nekad nebūs tā, ka par strīdīgu jautājumu visām iesaistītām personām izveidosies vienots viedoklis un pamatots vērtējums.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties