Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Brīvības atņemšanas soda - mūža ieslodzījums - krimināltiesiskie aspekti

     

    Diplomdarbs47 Tiesības

21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:117965
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 58 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    2
  Annotation    3
  Ievads    5
1.  MŪŽA IESLODZĪJUMA IZPRATNE UN ŠĪ SODA VĒSTURISKĀ ATTĪSTĪBA    8
2.  MŪŽA IESLODZĪJUMA PIEMĒROŠANAS KRIMINĀLTIESISKIE ASPEKTI    12
2.1.  Mūža ieslodzījuma piemērošana Latvijā    14
2.2.  Mūža ieslodzījuma piemērošana dažās ārvalstīs    18
3.  MŪŽA IESLODZĪJUMA IZPILDES TIESISKAIS REGULĒJUMS    22
3.1.  Mūža ieslodzījuma izpildes tiesiskais regulējums Latvijā    24
3.2.  Mūža ieslodzījuma izpildes tiesiskais regulējums atsevišķās ārvalstīs    33
4.  MŪŽA IESLODZĪJUMA IZPILDES PRAKSE LATVIJĀ UN ĀRVALSTĪS    36
  Nobeigums    47
  Literatūras un darbā lietoto avotu saraksts    52
  Pielikumi    57
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Izstrādājot bakalaura darbu „Brīvības atņemšanas soda – mūža ieslodzījums krimināltiesiskie aspekti”, autore vēlējās atklāt mūža ieslodzījuma vietu un lomu kriminālsodu sistēmā, akcentējot uzmanību uz šī brīvības atņemšanas soda specifiku, ko galvenokārt regulē Latvijas Sodu izpildes kodekss, kā arī citi valsts un starptautiska mēroga tiesību akti. Skatot mūža ieslodzījuma piemērošanas krimināltiesiskos aspektus un tā izpildi, autore vērsa uzmanību uz iespējamajiem problēmjautājumiem, kas negatīvi varētu ietekmēt procesa efektivitāti. Iepazīstoties un analizējot Latvijas Republikas un starptautiskos tiesību aktus, kuri regulē mūža ieslodzījuma krimināltiesiskos aspektus un tā izpildi, darba autore apliecina, ka normatīvā bāze, ir plaša, bet ne tik plaša, lai tiktu novērstas visas nepilnības, kuras pamanāmas analizējot mūža ieslodzījuma piemērošanas un izpildes praksi Latvijā un citviet pasaulē.
Problemātika mūža ieslodzījuma piemērošanā Latvijā ir tāda, ka KL normās iekļautās sankcijas ir diskrecionāras, līdz ar to pastāv situācija, ka vainīgajam par izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem bieži vien netiek piespriests bargākais kriminālsods – mūža ieslodzījums, jo mūsdienās visu skar cilvēktiesības. Arī tiesa lemjot par spriedumu ievēro tās un cenšas pēc iespējas pieņemt humānāku lēmumu, tomēr vai tādā veidā tiek ievērots samērīguma princips? Autore uzskata, ka būtu jāpārskata sodu piemērošanas izvēles veidi, būtībā nepieciešams izdalīt atsevišķus noziedzīgus nodarījumus pēc seku iestāšanās smaguma par kuriem likumdevējs kā vienu no soda veidiem noteicis mūža ieslodzījumu, un par smagākajiem noteikt obligāto soda izvēli – t.i., par konkrēto noziedzīgo nodarījumu ir paredzēts tikai viens soda veids un tas ir mūža ieslodzījums.
Autore uzskata, ka ir izdevies pilnībā sasniegt darbā izvirzītos mērķus pielietojot darba uzdevumā noteiktās metodes, kas ļāva darba autorei gūt padziļinātu ieskatu par brīvības atņemšanas soda - mūža ieslodzījuma krimināltiesiskajiem aspektiem un tā izpildi.
Izvirzītā bakalaura darba hipotēze nav apstiprinājusies, jo šāda veida mūža ieslodzījuma ieviešana ir pretrunā ar visiem iespējamajiem tiesību aktiem, kas skar cilvēktiesību jomu. Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi, ka mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu nav humāna rīcība. Līdz ar to, ja Latvijā tiktu ieviests šāds soda veids, tad par katru spriedumu notiesātais varētu griezties ar sūdzību pret valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1357951
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties