Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:114005
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Latvijas Bankas naudas kredītu sistēma    5
  Latvijas komercbanku kredītu sistēma    7
  Krājaizdevu sabiedrību kredītu sistēma    11
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

Nozīmīgākais makroekonomikas finanšu tirgus sektors ir bankas. Tās apkalpo primārās naudas funkcijas – norēķinus un uzkrāšanu.
Mūsdienās vairumā attīstīto valstu r izveidota divpakāpju banku sistēma. Pirmā pakāpe ir centrālā banka, kas pilda naudas emisijas jeb apgrozībā laišanas funkcijas. Otrās pakāpes bankas ir komercbankas. Arī Latvijā darbojas divpakāpju banku sistēma. Centrālās bankas funkcijas pilda Latvijas Banka, bet komercbanku sektorā darbojas virkne universālu un specializētu banku, kuras apkalpo uzņēmumus un iedzīvotājus. [2.]
Kredīts (credit; loan) – naudas vai citu atvieglojamu lietu aizdevums, ko fiziskām un juridiskām personām sniedz kredītiestādes un kas šīm personām dod tiesības rīkoties ar naudu vai citām atvieglojamām lietām un uzliek saistības atdot naudu vai citas atvieglojamās lietas ar vai bez procentiem. Termins ”kredīts“ ir aizgūts no latīņu valodas vārda (credit) un nozīmē aizdevumu, parādu.
Mūsdienu tirgus ekonomika Latvijā nav iedomājama bez plašām kredītattiecībām, kas veidojas gan uzņēmumu, gan privātpersonu starpā. Pateicoties kredītiem, veidojas kapitāla virzība no mazāk ienesīgām ekonomiskām nozarēm uz ienesīgākām, tās paātrina preču realizāciju, samazina ar naudas apgrozību saistītās izmaksas, sekmē kapitāla uzkrāšanu. Kredīts dod iespēju savlaicīgi un pilnīgi apmierināt uzņēmumu un privātpersonu vajadzības pēc naudas līdzekļiem dažādos laika posmos, efektīvi izmantot naudas resursus tautsaimniecībā. Savukārt kredītu piešķiršanas pamatmērķis ir gūt peļņu no šiem darījumiem. Līdz ar to, saņemot un izsniedzot kredītu, ieguvējas ir abas puses – gan kredīta izsniedzējs, kas pelna no kredītu procentiem, gan kredīta saņēmējs, kas var apmierināt savas saimnieciskās vajadzības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties