Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:113671
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 04.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  SGS Nr.7 un LGS Nr.2 analīze    4
  Secinājumi    9
Darba fragmentsAizvērt

Starptautiskā grāmatvedības standarta Nr.7 un Latvijas grāmatvedības standarta Nr.2 analīze

Starptautiskais grāmatvedības standarts Nr.7 tika izstrādāts 1977.gadā, taču 1992.gadā šis standarts tika pārstrādāts un no 1994.gada ir spēkā tā jaunā redakcija.
Latvijas grāmatvedības standarts Nr.2 tika izstrādāts 2004.gadā un bija piemērojams pārskatiem par 2004.gadu.
Naudas plūsmas pārskats ir uzņēmuma finanšu pārskata sastāvdaļa. Šā pārskata forma līdz šim brīdim nav apstiprināta, standarts ievieš šā pārskata uzbūves divas shēmas.
Latvijas grāmatvedības standartā Nr.2 noteikta naudas plūsmas pārskata struktūra, saturs un sagatavošanas kārtība, kā arī uzrādāmā informācija par uzņēmuma naudas un tās ekvivalentu izmaiņām pārskata periodā. Standarts piedāvā konkrētu naudas plūsmas shēmu (nevis veidlapu), un pie tās jāpieturas, nosakot naudas plūsmu gan saskaņā ar tiešo metodi, gan arī saskaņā ar netiešo.
Naudas plūsmas pārskats parāda un palīdz izvērtēt uzņēmuma spēju iegūt naudu un tās ekvivalentus. Šī pārskata mērķis ir sniegt informācijas lietotājiem ziņas par naudas līdzekļu kustību: kādu darbību rezultātā nauda uzņēmumā ienāk un kādiem mērķiem tā tiek izlietota. Šāds pārskats ir vajadzīgs, jo citas gada pārskata sastāvā ietilpstošās sastāvdaļas šo informāciju nesniedz. Naudas plūsmas pārskats atbild uz bieži grāmatvedim uzdoto jautājumu: Kāpēc peļņas vai zaudējumu aprēķinā ir uzrādīta peļņa, bet nav iespējams izmaksāt dividendes? Turklāt ir iespējama arī cita situācija: pārskatā ir uzrādīti zaudējumi, tomēr ar naudas līdzekļiem uzņēmumā nav problēmu, - tas savlaicīgi veic visus kārtējos maksājumus.
Pirmais termins, kuru ievieš standarts ir „darbības kapitāls”. Vispārpieņemtajā ekonomiskajā terminoloģijā nav šāda jēdziena, ir jēdziens „apgrozāmais kapitāls” (working kapital) vai arī, kā tas pieņemts dažos Eiropas avotos – „tīrie apgrozījuma aktīvi”. Šis termins ir izmantojams finanšu analīzē un nav nepieciešamais rādītais, lai sastādītu naudas plūsmas pārskatu. Bez tam pašā standarta tekstā šis termins vairāk pieminēts netiek.
Otrais termins, kurš tiek izmantots standartā – finansēšanas darbība. LR likumā „Par uzņēmumu gada pārskatiem”, sniedzot izskaidrojumu terminam „Naudas plūsmas pārskats” ir teikts, ka šajā pārskatā jāatspoguļo finanšu darbība, bet ne finansēšanas darbība. Tie ir divi dažādi jēdzieni:
- finanšu darbība – tā ir uzņēmuma darbība ar finanšu instrumentiem, tā ir darbība, kuras laikā rodas papildu ienākumi un izdevumi, kas saistīti ar naudas izmantošanu;
- finansēšanas darbība – tas ir kaut kāda procesa samaksas ar naudu process.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1185054
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties