Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:112382
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

41. Kas ir darba vides riska novērtēšana?
Darba vides risku novērtēšana ir viens no vissvarīgākajiem posmiem darba vides iekšējā uzraudzībā, jo uz risku novērtēšanu balstās darba aizsardzības pasākumi. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tiktu atklāti un precīzi novērtēti visi darba vietās esošie riski un ar attiecīgiem darba aizsardzības pasākumiem tiktu nodrošināta darbinieku drošība un veselība.

42. Riska novērtēšanas pamatsoļi
Veicot darba vides iekšējo uzraudzību, darba devējs nodrošina darba vides un tajā esošo darba vietu pārbaudi, nosakot tajās pastāvošos darba vides riska faktorus un darba vides riska novērtēšanu, nosakot tos riska faktorus, kurus nepieciešams novērst vai samazināt, lai nodrošinātu nodarbināto drošību un veselības aizsardzību.
Darba devējs nodrošina darba vides riska novērtēšanu visās darba vietās. Darba vides risku novērtē ne retāk kā reizi gadā.
Darba vides risku novērtēšanā tiek iesaistīti arī darba aizsardzības speciālisti, struktūrvienību atbildīgie darbinieki, nodarbināto pārstāvji, uzticības personas, kā arī tie darbiniekus, kas strādā konkrētajās telpās vai veic attiecīgos darbus, kas nodrošinātu precīzāku problēmu identifikāciju un ļautu efektīvāk noteikt preventīvo pasākumu prioritāti.
Darba vides riska novērtēšana tiek veikta 3 posmos:
1. posmā jāveic darba vides riska faktoru identifikācija, apsekojot konkrētas darba vietas vai darba veidus. Ar jautājumu palīdzību tiek novērtēta struktūrvienība (objekts) kopumā, konkrēta darba vieta (telpa) vai darba veids (profesija), izvērtēta normatīvo dokumentu prasību ievērošana un jau veikto darba aizsardzības pasākumu apjoms. Atsevišķās tabulās paredzēti jautājumi salīdzinoši specifisku jautājumu izvērtēšanai (darba aprīkojums, spiedieniekārtas, darbs augstumā u.c.);
2. posmā jāveic nepieciešamie darba vides kaitīgo faktoru mērījumi, kā arī jāveic jebkuras citas trūkstošās informācijas izvērtēšana (drošības datu lapu analīze, darba drošības instrukciju analīze, nelaimes gadījumu analīze u.c.);
3. posmā vadoties pēc 1. un 2. posmā iegūtās informācijas un literatūras datiem, saskaņā ar darba vides riska novērtējuma skalu, tiek novērtēts darba vides riska apjoms, kā arī sagatavoti ieteicamie un nepieciešamie preventīvie pasākumi objektam kopumā, katrai konkrētajai darba vietai vai darba veidam. Šajā posmā tiek pilnībā pabeigtas pārskata tabulas un sagatavota nepieciešamā tehniskā dokumentācija .
Lai uzņēmumam būtu iespējams ērtāk noteikt prioritātes, kuri preventīvie pasākumi jāveic ātrāk, riska faktori ir klasificēti riska pakāpēs pēc to bīstamības. Riska pakāpe tiek noteikta vadoties pēc daudzpusīgas informācijas (redzētā darba vietā, darbinieku teiktā, veiktā darba aizsardzības pasākumu apjoma (t.sk. no drošības zīmēm, drošības ierīcēm, lietotajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un to kvalitātes, veiktajām veselības pārbaudēm), utt.) saskaņā ar riska pakāpes noteikšanas tabulu.

43. Kas var novērtēt darba vides risku uzņēmumā?
Darba vides risku uzņēmumā var novērtēt pats darba devējs, darba aizsardzības speciālists vai darba devēja piesaistīti kompetenti speciālisti vai kompetenta institūcija, iesaistot riska novērtēšanā nodarbināto, kurš strādā attiecīgajā darba vietā un to pārzina.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1248275
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties