Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:112250
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 46 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  MAKSĀTNESPĒJAS JĒDZIENS UN PAZĪMES    5
2.  MAKSĀTNESPĒJAS TIESISKAIS REGULĒJUMS    10
3.  MAKSĀTNESPĒJAS PIETEIKUMS, TĀ SASTĀVS UN IESNIEGŠANA    14
3.1.  Maksātnespējas procesa ierosināšanas sekas    18
3.2.  Maksātnespējas procesa pasludināšanas sekas    19
4.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESĀ IESAISTĪTAS PERSONAS    21
4.1.  Maksātnespējas procesa subjekti    21
4.2.  Maksātnespējas procesa dalībnieki    23
4.2.1.  Parādnieks un tā pārstāvji    24
4.2.2.  Administrators    26
4.2.3.  Kreditori    31
4.3.  Kreditoru sapulce    32
4.4.  Maksātnespējas administrācija    34
5.  MAKSĀTNESPĒJAS PROCESA IESPĒJAMIE RISINĀJUMI    36
5.1.  Izlīgums    36
5.2.  Sanācija    37
5.3.  Bankrots    49
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    41
  ANOTĀCIJAS    44
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    47
  PIELIKUMI    50
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās pastāv daudz tādu gadījumu, kad uzņēmums nespēj nokārtot savas saistības ar kreditoru vai kreditoriem. Tam par iemeslu var būt dažādi faktori, gan paša uzņēmēja neefektīvas uzņemējdarbības rezultāts, gan neparedzāmie ārējie faktori, tādi kā pasaules krīze un dažādi valstī svārstīgi ekonomiskie faktori. Uzņēmumu reģistra apkopotie statistikas dati liecina par to, ka pedēja gada laikā ierosināto maksātnespējas lietu skaits juridiskām personām, pieaudzis divas reizes. Tā, šā gada 9 mēnešos ierosinātas 1906 maksātnespējas lietas juridiskām personām, kas ir par 110% vairāk nekā 2008.gada attiecīgajā periodā, kad bija ierosināta tikai 991 maksātnespējas lieta juridiskām personām1. Kā liecina statistikas dati, izbeigto maksātnespējas lietu skaits pēc maksātnespējas stāvokļa risinājuma veida, visvairāk tika izbeigtas maksātnespējas lietas ar bankrota procedūru, salidzinājuma ar citiem iespējamiem maksātnespējas stāvokļa risinājumiem2. Šāda situācija negatīvi ietekmē uzņēmējdarbības vidi, jo uzņēmuma īpašnieki un kreditori zaudē ieguldītos līdzekļus, darbinieki zaudē darba vietas un ienākuma avotus, savukārt valstī samazinās nodokļu ieņēmumi.
Pastavošā krīzes situācija un Maksātnespējas reģistrā publicētie statistikas dati, liecina par to, ka dažādu ekonomisko un sociālo apstākļu dēļ uzņēmumiem rodas problēmas, kuru neefektīvas risināšanas gadījumā iestājas maksātnespēja. Visbiežāk maksātnespējas iestāšanās ir saistīta tieši ar uzņēmuma nespēju nodrošināt stabilu finansiālo stāvokli. Piemēram, uzņēmuma maksātnespēju var izraisīt tāds faktors, ka uzņēmums nespēj piedzīt parādus no saviem debitoriem, kuri arī ir pakļauti pastāvošai krīzes situācijai valstī.
Maksātnespējai ir ļoti liela nozīme uzņēmējdarbības vidē, jo lielā mērā tieši tā liecina par uzņēmējdarbības attīstību, kā arī uzņēmumu vispārējo situāciju Latvijas apstākļos. Uzņēmuma maksātnespēja ir signāls tam, ka steidzami ir jāmaina uzņēmuma stratēģija, jāveic krīzi novērsoši pasākumi uzņēmuma finansiālās situācijas uzlabošanai. Uzņēmējam jāspēj analizēt un paredzēt procesus, kas notiek uzņēmumā, apzināties iespējāmas maksātnespējas iestāšanos, lai samazinātu iespējamo zaudējumu apmēru vai atjaunotu sava uzņēmuma maksātespēju jebkurā gadījumā – gan paša maksātnespējas, gan biznesa partnera maksātnespējas gadījumā, jo uzņēmums var būt gan vienā, gan otrā pusē, tas ir, gan kreditoru, gan parādnieka.
Maksātnespējas procesa mērķis, kas ir formulēts Maksātnespējas likuma 1.pantā, ir veicināt maksātnespējas subjekta maksātspējas atjaunošanu un aizsargāt kreditoru kopuma intereses parādnieka ierobežotas maksātnesējas vai maksātnespējas gadījumā.
Ievērojot iepriekš minēto, autores izvēlētā bakalaura darba tēma – uzņēmuma maksātnespēja, šķita aktuāla un uzmanības vērtā.
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas uzņēmumu maksātnespējas būtību, gaitu un tiesiskus pamatus, tai skaitā noskaidrot maksātnespējas procesa subjektu un dalībnieku loku, kā arī nedaudz pievērsties maksātnespējas procesa iespējamiem risinājumiem.
Mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi:
1.Iegūt un apkopot pieejamo informāciju par maksātnespēju;
2.Definēt maksātnespēju, maksātnespējas procesu un pazīmes;
3.Izpētīt maksātnespējas tiesiskus un likumiskus aspektus;
4.Apskatīt maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas kārtību;
5.Noskaidrot maksātnespējas procesā iesaistītas personas;
6.Apskatīt maksātnespējas procesa iespējamos risinājumus.
Pētījuma objekts ir uzņēmumi, kuri nespēj nokārtot savas saistības. Savukārt pētījuma priekšmets ir uzņēmuma maksātnespējas process.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties