Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:111587
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievdas    1
1.  Latviešu tradicionālais tautas tērps un mūsdienas    2
2.  Latviešu etnogrāfisko tradīciju izmantošana 20.gadsimta apģērbā    7
3.  Formas tērpi Latvijas skolās 20. gs.    9
4.  Pilsētas mode    12
5.  Hipiju mode    17
  Nobeigums    22
  Bibliogrāfija    23
Darba fragmentsAizvērt

Hipiji pievērsa maz uzmanības apģērbam, par viņu uniformu kļuva džinsi, tolaik deficīts. Tos, tā pat kā citus Rietumu modes preces, varēja iegādāties pa vairākiem ceļiem: ar „blata” vai neformālas pazlīdzības pazīšanos veikalos vai tirdzniecības bāzēs vai no jūrniekiem vai sportistiem, kuri bija to ļaužu kategorijas, kuriem „ dzelzs priekškars” uz laiku tika pacelts. Rīdzinieki, kuriem bija radi un draugi ārzemēs, varēja saņemt apjomīgas dāvanas pa pastu un tērpties līdzīgi ļaudīm brīvajā pasaulē.

Nobeigums
Laika gaitā mode nepārprotami ir mainījusies un izveidojusies dažādu notikumu ietekmē. 19.gadsimtā Eiropā radikāli izmainījās plašu tautas masu ģērbšanās kultūra. Neskatoties uz to, ka tautas māksla ir nosacīti konservatīva, apģērba attīstība bija diezgan dinamiska, kā rezultātā vecās kultūras vērtības izgāja no aprites un jaunās ieņēma to vietu. To noteica pastāvošā sociālekonomiskā situācija. Arī latviešu tautas apģērbā strauji tika pārņemtas vairākas pilsētnieciskā apģērba formas, īpaši vīriešu apģērba piegriezumā un komplektējumā.
20-tie un 30-tie gadi ir pirmās Latvijas brīvvalsts tapšanas un uzplaukuma laiks. Tad etnogrāfi un mākslinieki centās atklāt latviskās rotāšanas tradīcijas, lai tās iestrādātu laikmetīgos priekšmetos, un darītu to arī laikmetīgā veidā.
Apģērbs vienmēr ir bijis sabiedrības noslāņošanās pazīme, un pārmaiņas tajā seko pārmaiņām sabiedrībā. Pēc 19.gs. 60. gadiem notika strauja pāreja uz pilsētas tipa apģērbu. Šajā laikā modē bija kostīmkleitas.
„Puķu bērnu” apģērbs 70. gados bija pretestība valdošajam režīmam. Divdesmitā gadsimta sešdesmitajos gados hipiji bez jebkāda brīdinājuma pārvērta modi “ar kājām gaisā”. Viņi ienesa modē jaunu, vēl nebijušu stilu un krāsu vētru karuseli.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1247815
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties