Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:110802
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

12.Mantojuma jēdziens, tā pieņemšana un atraidīšana
Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušajam vai par mirušo izsludinātajam ir piederējušas viņa patiesās vai pieņemamās nāves laikā.
Mantojumu pieņemot ir jāpieņem viss tas, kas saistās ar šī mantojuma kopību. Mantojuma masā ietilpst gan ķermeniskas, gan bezķermeniskas lietas, kā arī pienākumi un tiesības.
Nevar pāriet uz mantiniekiem tās tiesības, kuras izbeidzas ar mirušā personību(autovadītāja apliecība, tiesības atsaukt pilnvaru...). Ja mantojuma masā ietilpst uzņēmums, tad tiek piemēroti speciālie tiesību akti. Ja mantojuma masā ietilpst sertifikāti, tad tos var nomantot tā persona, kurai ir vai kura var atvērt sertifikātu kontu. Ja mantojuma masa ir atklājusies, bet nav zināmi mantinieki, tad ieceļ aizgādni. Tikko manta nonākusi aizgādnim, valstij vai mantiniekiem, mantojuma masa kā juridiska persona beidz pastāvēt.
Mantojuma atstājējs ir mirusī persona, kurai piederējusi manta . tiesību iestāties mirušā mantisko attiecību kopībā sauc par mantojuma tiesību. Personas, kurām pieder mantojuma tiesības, tiek sauktas par mantiniekiem, neatkarīgi no tā vai mantojums tiek pieņemts vai nē. Savukārt mantotājs ir persona, kura no mantojuma ir atteikusies pirms mantojums ir atklājies un šī atteikšanās notiek rakstveidā.
Mantojuma mantiniekiem ir jābūt apveltītiem ar mantotspēju. Mantotspēja ir visām fiziskām personām, neatkarīgi no tā vai viņa ir rīcībspējīga vai nē, pilngadīga vai nē. Fiziska persona var mantot arī tad, ja viņa ir ieņemta, bet vēl nav dzimusi, nav svarīgi vai vēl nedzimušais bērns ir paša mantojuma atstājēja bērns, bet ir svarīgi, lai viņš piedzimst pēc 306 dienām skaitot no mantojuma atstājēja nāves. Šo faktu, kad manta mirušā mantinieka mantiniekam pāriet sauc par mantošanu uz transmisijas pamata tiesībām. Bet ja mirušā mantinieks ir nomiris pirms mantojuma atstājēja, tad mantinieka mantinieki manto uz pārstāvības tiesību pamata. Faktu, ka mirušā mantinieka vietā stājas mantinieka mantinieki sauc par mantošanu pēc ciltīm. Faktu, kad nomirst mantinieks, kuram nav savas cilts sauc par mantošanu pēc galvām. Mantotspēja piemīt visām fiziskām personām un to var atņemt tikai un vienīgi tiesa, mantinieku atzīstot par necienīgu mantot. Mantotspēja ir arī juridiskām personām. Juridiskās personas var mantot tikai pēc testamenta vai līguma, bet ne pēc likuma.
Mantojuma atklāšanās
-tas atklājas ar mantojuma atstājēja nāvi vai nu fizisko vai tiesisko, un šis fakts ir jāpierāda ar dokumentiem. Ja 2 vai vairākas personas ir gājušas bojā nedabiskā nāvē un sastāvējušas augšupejošās, lejupejošās attiecībās, tiesa pieņem, ka lejupējie bijuši pilngadīgi, tad viņi ir miruši pēc vecākiem un ja viņi bijuši nepilngadīgi, tad tie ir miruši pirms vecākiem.
Par mantojuma atklāšanās vietu ir uzskatāma mantojuma atstājēja pēdējā dzīves vieta, ja tā nav zināma, tad mantas vai galvenās lietas daļas atrašanās vieta.
Mantojuma pieņemšana
Lai iegūtu mantojumu kā likumiskajiem, testamentārajiem un līgumiskajiem mantiniekiem ir jāpiedzīvo mantojuma atklāšanās un reizē arī aicinājums mantot. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1242770
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties